Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Investitorii străini, mulțumiți de reforma Guvernului: Iată câți bani economisesc anual

© AFP 2024 / JOEL SAGETPicture taken on July 26, 2012 in Paris shows an illustration made with figurines and euro coins
Picture taken on July 26, 2012 in Paris shows an illustration made with figurines and euro coins - Sputnik Moldova
Abonare
Află cât economisesc anual investitorii străini după implementarea de Guvern a reformei privind facilitarea obținerii permiselor de muncă și de ședere a muncitorilor străini în Moldova.

CHIȘINĂU, 5 oct — Sputnik. Investitorii străini economisesc 21 de milioane de lei anual după implementarea reformei privind înlesnirea obținerii permiselor de muncă și de ședere în Moldova pentru lucrătorii străini, meseria cărora se regăsește în lista ocupațiilor prioritare pentru piața muncii din țara noastră.

валюта - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova împrumută 3 milioane de dolari pentru reforma climatului investiţional

Acestea sunt datele unui studiu realizat de Corporația Financiară Internațională IFC a Grupului Banca Mondială.

Astfel, în urma implementării reformei s-a redus numărul de acte care urmează a fi prezentate la depunerea dosarelor la autoritatea de stat, dar și timpul de procesare a cererilor pentru acordarea permiselor de muncă și de ședere.

”Până la reformă, lucrătorul străin trebuia să vină în Republica Moldova, să depună cererile și să rămână aici pentru a prezenta personal documente suplimentare, dacă acestea erau solicitate. Angajarea în câmpul muncii în această perioadă era interzisă”, precizează Guvernul într-un comunicat.

Cererile pot fi depuse acum de angajator, până la sosirea lucrătorului străin.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Undă verde pentru străini: Guvernul a aprobat deja lista ocupațiilor prioritare

Astfel, lucrătorul imigrant care activează în Republica Moldova şi vrea să-și schimbe locul de muncă în baza unui contract nou, își poate prelungi dreptul de ședere provizorie fără a fi obligat să iasă din ţară şi să intre repetat cu prezentarea unui pachet nou de acte.

Reforma privind facilitarea eliberării permiselor de muncă și de ședere pentru investitorii străini a fost inițiată la solicitarea prim-ministrului Pavel Filip. Scopul acesteia este să elimine barierele de legalizare a șederii și de angajare a cetățenilor străini, o constrângere în calea investițiilor în țara noastră.

Fluxul de știri
0