Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Îngrijorător: Dezechilibrul dintre importuri și exporturi se adâncește. Vezi cu cât

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova continuă să importe mai multe mărfuri decât să exporte. Astfel are loc adâncirea deficitului balanței comerciale, care reprezintă un punct vulnerabil pentru economia moldovenească, care este axată în special pe consum.

CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik, Cezar Salagor. Dezechilibrul dintre importuri și exporturi continuă să se adâncească și este cel mai mare din ultimii 18 ani. Modelul de creștere economică bazat pe consum într-o economie ca cea a Moldovei, în care dezechilibrul dintre cererea și oferta internă de produse duce la o explozie a deficitului balanței comerciale, are consecințe negative asupra menținerii stabilității și echilibrului macroeconomic.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele opt luni ale anului, Moldova a exportat mărfuri în valoare de 1752,7 milioane de dolari, mai mult cu 22,8 la sută comparativ cu perioada similară din anul trecut.

De asemenea, în această perioadă țara noastră a importat mărfuri în valoarea de 3707,6 milioane de dolari, cu  23,3% mai mult decât în perioada ianuarie-august 2017.

Este de menționată că valoarea mărfurilor exportate în UE a atins cifra de 1213,8 milioane de dolari, cu 32,6 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

În același timp, a crescut volumul mărfurilor importate din UE în țara noastră cu 21,1 la sută, valoarea totală a mărfurilor importate fiind de 1874,5 milioane de dolari.

Potrivit BNS, decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în ianuarie-august 2018 a unui deficit al balanței comerciale de 1954,9 milioane de dolari.

În acest context, amintim că șefii băncilor centrale s-au întrunit în septembrie la București, în cadrul celei de-a 40-a ședință a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din regiunea Balcanilor, Mării Negre și Asiei Centrale, careu au subliniat necesitatea reducerii vulnerabilităților macroeconomice, deficitelor bugetare și dezechilibrelor balanței de plăți pentru a preveni eventualele efecte de contagiune. La eveniment au participat și conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), reprezentată de guvernatorul Sergiu Cioclea și vice-guvernatorul Cristina Harea.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0