CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik, Cezar Salagor. Dezechilibrul dintre importuri și exporturi continuă să se adâncească și este cel mai mare din ultimii 18 ani. Modelul de creștere economică bazat pe consum într-o economie ca cea a Moldovei, în care dezechilibrul dintre cererea și oferta internă de produse duce la o explozie a deficitului balanței comerciale, are consecințe negative asupra menținerii stabilității și echilibrului macroeconomic.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele opt luni ale anului, Moldova a exportat mărfuri în valoare de 1752,7 milioane de dolari, mai mult cu 22,8 la sută comparativ cu perioada similară din anul trecut.
De asemenea, în această perioadă țara noastră a importat mărfuri în valoarea de 3707,6 milioane de dolari, cu 23,3% mai mult decât în perioada ianuarie-august 2017.
Este de menționată că valoarea mărfurilor exportate în UE a atins cifra de 1213,8 milioane de dolari, cu 32,6 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
În același timp, a crescut volumul mărfurilor importate din UE în țara noastră cu 21,1 la sută, valoarea totală a mărfurilor importate fiind de 1874,5 milioane de dolari.
Potrivit BNS, decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în ianuarie-august 2018 a unui deficit al balanței comerciale de 1954,9 milioane de dolari.
În acest context, amintim că șefii băncilor centrale s-au întrunit în septembrie la București, în cadrul celei de-a 40-a ședință a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din regiunea Balcanilor, Mării Negre și Asiei Centrale, careu au subliniat necesitatea reducerii vulnerabilităților macroeconomice, deficitelor bugetare și dezechilibrelor balanței de plăți pentru a preveni eventualele efecte de contagiune. La eveniment au participat și conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), reprezentată de guvernatorul Sergiu Cioclea și vice-guvernatorul Cristina Harea.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.