Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zilele Culturii Ruse 2018, în România – regal de muzică, film și fotografie

© Sputnik / Александр Гальперин / Accesați arhiva multimediaHai, Rusia!
Hai, Rusia! - Sputnik Moldova
Abonare
Evenimentul devenit deja o tradiţie se va remarca în acest an prin ceva special - aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România.

BUCUREŞTI, 28 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Seria de manifestări culturale dedicate evenimentului „Zilelor Culturii Ruse", aflat la cea de-a opta ediţie, se va desfăşura în lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an.

Deschiderea Zilelor Culturii Ruse va avea loc duminică, 14 octombrie, la orele 19:00, la Sala Radio, acolo unde renumitul pianist rus Eduard Kunz va susţine un concert, despre care v-a povestiti deja Sputnik.

Mamaia - Sputnik Moldova
Român din Petersburg: Promovarea turismului românesc în Rusia este un demers diplomatic

De asemenea, în foaierul Sălii Radio poate fi văzută o expoziţie foto inedită ce reflectă activitatea tuturor ambasadorilor ruşi în România prin prisma documentelor diplomatice, poze de epocă şi recente, informează vestidinrusia.ro

În data de 23 octombrie, la ora 18.00, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bucureşti va avea loc vernisajul Expoziţiei de pictură „Graţia sufletului rus", care este o poveste despre frumuseţea şi omplexitatea sufletului, redată pe pânză prin graţia expresivă a baletului de pictor Elena Borisova, iar, o zi mai târziu, este organizat un master class cu pictorul, la ora 18.00. Intrarea este liberă.

Tot la ora 18.00, dar în data de 7 noiembrie, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură va avea loc o serată de muzică şi artă dedicată tradiţiilor naţionale ale Rusiei şi relevanţei lor în lumea modernă — „Ornamentele din Nordul Rusiei".

Un duo de la Moscova, cu origini în Republica Komi — artista Alevtina Struchkova şi pianistul Maxim Betekhtin — va prezenta publicului un program cultural diversificat. Şi anume, este vorba despre o expoziţie grafică şi un concert de muzică clasică. Expoziţia include aproximativ 45 de tablouri, format 30x40 cm, realizate în tehnică grafică alb-negru.

Dumitru Avram - Sputnik Moldova
Analist român: Nu se poate trăi pe această planetă fără un dialog rațional cu Rusia

Aceste lucrări au fost realizate de artistă în anul 2018 special pentru turul cultural „Moscova — Syktyvkar-Bucureşti". Recitalul va include faimoasele opere ale compozitorilor ruşi: M. Musorgskii Suita „Tablouri dintr-o expoziţie" şi S. Prokofiev Sonata nr 7. Fiecare dintre aceste piese este unică, reflectă atât identitatea naţională a cuturii ruse, cât şi istoria dramatică a Rusiei secolelor XIX-XX.

Publicului îi va fi prezentată o colecţie de căni pentru ceaiul aromat, decorate de artistă cu scene şi ornamente tradiţionale Republicii Komi. Preţul invitaţiei la eveniment costa 30 de lei.

În data de 25 octombrie se deschide la Bucureşti Festivalul Filmului Rus, ediţia a IX-a, la Cinemateca Eforie din Strada Eforie nr. 2, cu proiecţia filmelor recente.

Festivalul este organizat împreună cu Ministerul Culturii din Rusia. Veţi putea viziona filmele „Vremea celor dintâi", 2017, regia Dmitri Kiselef, „Bolşoi", 2016, regia Valerii Todorovski, „Vinerea", 2016, regia Evgheni Şeliakin, „Sobibor", 2018, regia Konstantin Habenski, „Viking", 2016, regia Andrei Kravciuk, „Ciornă", 2018, regia Serghei Mokritski, „Antrenor", 2018, regia Danila Kozlovski, „Matilda", 2017, regia Aleksei Ucitel.

Accesul se face pe bază de bilete, puse în vânzare la Cinematograful Eforie.

библиотека - Sputnik Moldova
Politolog rus: În Balcani doar România a creat cultură de talie mondială

Filmele din cadrul Festivalului pot fi vizionate şi la Cluj, între 8-11 noiembrie la Cinema Victoria, dar şi la Baia Mare, între 9-11 noiembrie.

Vernisajul Expoziţiei unice a celebrelor baticuri ruseşti „Baticul din Pavlovski Posad" va avea loc pe 13 noiembrie, la orele 18.00, la Bucureşti, în sălile de expoziţie ale Centrului Rus pentru Ştiinţă şi Cultură. Baticurile şi şalurile pot fi achiziţionate, iar intrarea este liberă.

Împreună cu editura „Zlatoust" din Rusia, specializată în editarea manualelor de învăţare a limbii ruse ca limbă străină, dar şi cu sprijinul Agenţiei Federale a Căilor Ferate din Rusia, universităţile de resort vor participa la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus în perioada 14-18 octombrie de la ROMEXPO. Aici vor avea loc lansări de carte: „Antologia de poezii a poeţilor-diplomaţi din Rusia", ”Rusia-fapte, nume, locuri", ”140 de ani de relaţii diplomatice dintre Rusia şi România". Editura menţionată va prezenta noutăţile sale în domeniul limbii ruse, iar împreună cu Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură se vor organiza numeroase concursuri şi recitaluri de poezii. Programul detaliat urmează să apară pe pagina de Facebook a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură.

Parteneri: Ministerul Culturii din Rusia, Departamentul de arhivă al MAE din Rusia, Arhiva Centrală de documente foto, fono şi de cinema din Sankt Petersburg, Radio România, Centrul de cinema ”Kinofest” din Moscova, Editura ”Zlatoust”, Arhiva Naţională de Filme — Cinemateca Română, Asociaţia ”Art Viva”, Petrotel Lukoil, Gazpromexport, filiala Lukoil Overseas Atash, Asociaţia Vostok, Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România, TMK Artrom.

Fluxul de știri
0