Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog rus: În Balcani doar România a creat cultură de talie mondială

© Sputnikбиблиотека
библиотека - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Alexandr Bovdunov, tânăr politolog din Rusia, a declarat într-un interviu că România joacă un rol foarte important în lume, fiind singura țară din Balcani care a creat cultură înaltă de importanță mondială.

CHIȘINĂU, 21 dec — Sputnik. România este un actor politic foarte slab în prezent. Sărăcia, migrația, integrarea în Uniunea Europeană sunt lucruri care au diminuat importanța acestei țări, a afirmat, într-un interviu, politologul rus Alexandr Bovdunov.

Copii îmbrăcați în costume naționale - Sputnik Moldova
Apel disperat: "Sunt o voce română sugrumată de către Ucraina!"

Jurnalistul din Republica Moldova Iurie Roșca a realizat, încă în luna martie 2016, un interviu în limba română cu Alexandr Bovdunov despre România, Rusia, situația din Balcani, creștinism, civilizația bizantină și lumea post-creștină a Occidentului.

"România joacă un rol foarte important. Dacă vorbim despre spațiul balcanic, România a creat cea mai diversificată cultură din această zonă. Specificul istoriei române în care s-a creat societatea este că ea nu a fost distrusă total în perioada cuceririi otomane. Pentru că în țările slave, de exemplu în Bulgaria sau Serbia, structura socială pre-otomană a fost distrusă total, și din acest punct de vedere creația culturală a fost stopată pe nivelul masei, pe nivelul țărănimii care nu a fost legată de cultura înaltă care a fost otomană", a declarat Bovdunov.

Открытие выставки Очарованная душа. К 150-летию Ромена Роллана - Sputnik Moldova
Analist Katehon: publicul rus trebuie să cunoască cultura română

Politologul a ținut să puncteze că România are o cultură de o importanță mondială, nu doar europeană. Marea Unire de la 1918 și întreaga politică ante și interbelică nu au fost altceva decât manifestarea pragmatică a culturii române și al sensului ierarhic creator de cultură înaltă, sens pe care numai România îl are în Balcani.

"Despre cultura care este creată în acest ansamblu a vorbit filosoful rus Constantin Leontiev care a zis că numai ierarhia și sensul ierarhic creează cultură înaltă. Și noi vedem că numai România în spațiul balcanic a creat cultură înaltă de importanță mondială, nu numai europeană. Vârful acestei creații culturale a fost perioada interbelică. Poate la asta s-a adăugat Marea Unire și toate procesele politice, dar a fost și vârful creației culturale", a susținut Alexandr Bovdunov.

Însă din punct de vedere politic, azi România este un subiect foarte slab. Sărăcia, migrația, integrarea exaltată în civilizația post-creștină a Uniunii Europene sunt singurele subiecte prin care România e cunoscută în lume. Iar acest lucru distruge măreția culturală a României și importanța ei în lume. România nu este tratată cum trebuie la nivel mondial, este de părere Alexandr Bovdunov.

библиотека - Sputnik Moldova
Politolog rus: cultura română și cea rusă, ca factori unificatori ai Moldovei

"Acest lucru (cultura înaltă a României, n.r.) nu este văzut dacă vorbim despre România numai ca subiect politic. Pentru că România ca actor politic este un subiect foarte slab. Și oamenii în Rusia sau alte regiuni ale lumii când ascultă știri despre România, ce aud? Aud știri despre sărăcie, despre integrarea europeană şi migraţie, şi acest subiect foarte important de cultură înaltă română nu există în spaţiul media. Nu există nu numai pentru oamenii de rând, ea nu există nici pentru elita politică, culturală şi din acest punct de vedere România nu este tratată cum trebuie", a mai declarat politologul.

Alexandr Bovdunov este politolog, publicist şi conducător al centrului analitic Katehon. Think-tank-ul Katehon reuneşte cercetători independenţi din întreaga lume specializaţi în Relaţii Internaţionale, Geopolitică, Strategii de Dezvoltare, Securitate, combaterea terorismului şi dialogul inter-religios.

Fluxul de știri
0