Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Român din Petersburg: Promovarea turismului românesc în Rusia este un demers diplomatic

Abonare
Aceasta este concluzia unui român stabilit în Sankt Petersburg care lucrează intens pentru promovarea ţării şi a litoralului.

BUCUREŞTI, 15 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Hobby-ul din timpul facultăţii, şi anume lucrul cu turiştii ruşi avea să devină pasiune pentru un constănţean stabilit în Rusia.

Andrei Vîlcovan este un constănţean de 29 de ani, care de mai bine de opt ani îşi împarte timpul între oraşul natal şi Santk Petersburg, oraşul care l-a adoptat.

Îl leagă multe de Rusia, cum ar fi originea şi studiile. Acum, Andrei deţine o agenţie de turism, iar el îşi dă toată silinţa să promoveze, în Rusia, turismul românesc, în special litoralul.

Este greu, pentru că există un gol de peste 20 de ani în acest domeniu, iar puţinii turişti ruşi care aleg ca destinaţie România, la fel ca şi alţii ştiu doar de Dracula.

Вид на Исаакиевский собор и крыши Санк-Петербурга - Sputnik Moldova
Un român în Rusia: Lucrurile care l-au impresionat în Sankt Petersburg

Legătura cu Rusia a început în familie, cu bunicul său care s-a căsătorit cu o rusoaică.

„Bunicul este român din Ardeal, localitatea Jibou, iar imediat după război a plecat la şcoala de ofiţeri în Sankt Petersburg. Nu numai că a terminat academia cu cele mai înalte distincţii, dar s-a şi căsătorit aici, cu profesoara lui de limba rusă de la academie, absolventă de filologie engleză-chineză, Nina Semenova. După ce bunicul a absolvit academia, bunicii s-au mutat în Constanţa, unde bunicul a lucrat în marină ajungând la rangul de căpitan, iar bunica a continuat să predea limba rusă la prestigiosul liceu Mircea cel Bătrân", a precizat Andrei, potrivit Libertatea.

În 2010, an terminal de licenţă la Universitatea Ovidius, Andrei ia decizia să îşi înceapă studiile la Moscova. Este admis încă din primul an şi începe şi să lucreze la o companie ce încerca să vândă destinaţia România. El avea ceva experienţă de ghid cu turiştii ruşi pe litoral, aşa că turismul era un job part-time.

După primul an la Moscova s-a mutat la Sankt Petersburg, la Universitate şi aici a început să studieze relaţiile internaţionale. În total, pentru a obţine licenţa conform curiculei ruseşti, a studiat aici cinci ani. A urmat masterul, pe care l-a făcut tot în relaţii internaţionale şi diplomaţie, dar de data asta în România, la Universitatea din Bucureşti, apoi s-a întors în Sankt Petersburg.

Viaţa între două ţări l-a făcut să observe că relaţiile româno ruse sunt un subiect controversat şi puternic politizat, înnsă este un spaţiu aproape absent.

Natalia Țurcanu - Sputnik Moldova
Moldova este o destinație turistică scumpă și așa trebuie să rămână

„De-a lungul timpului petrecut aici de foarte multe ori am considerat că se ratează ocazii, proiecte, evenimente şi acest lucru m-a motivat să lucrez şi mai mult ca să contribui la îmbunătăţirea relaţiilor noastre şi fondarea unor proiecte reale", spune Andrei.

În urmă cu 2 ani s-a căsătorit cu o rusoaică. Şi-a deschis o companie turistică în Sankt Petersburg şi spune că se specializează pe turismul româno-rus.

Mai mult, acesta precizează că în Rusia vin foarte mulţi turişti români.

„Proiectele acestea de promovare a României în Rusia sunt, într-adevăr, demersuri diplomatice", mai spune constănţeanul.

În ultimii ani a reuşit să aducă turişti în România, dar nu pe litoral. Acum a izbutit să aducă, împreună cu alţi parteneri, pe litoral şi în Delta Dunării un grup de agenţi de turism şi jurnalişti din Rusia, pentru a le prezenta oportunităţile pe care Dobrogea le oferă.

Fluxul de știri
0