Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Problema imigraţiei îi dezbină pe liderii Uniunii Europene: Decizie luată la Salzburg

© REUTERS / Leonhard FoegerAngela Merkel și Sebastian Kurz
Angela Merkel și Sebastian Kurz - Sputnik Moldova
Abonare
În discuţiile lor privind imigraţia, liderii Uniunii Europene au făcut progrese puţine, au declarat participanţi la summitul informal de la Salzburg.

BUCUREŞTI, 20 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Prima zi a summitului informal de la Salzburg s-a încheiat fără prea mari reuşite, însă liderii UE au căzut de acord că blocul comunitar ar trebui să coopereze mai îndeaproape cu Egiptul asupra problemei imigraţiei, au declarat, în această dimineaţă surse prezente la summit.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Declarație: Uniunea Europeană nu va rezista fără o integrare eurasiatică

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat pentru DPA că ţările nu au făcut suficiente concesii în prima zi a summitului UE.

Mai multe state central europene, printre care Italia şi Austria, au susţinut că singura cale de a opri imigraţia ilegală este întărirea graniţelor externe ale Uniunii Europene, opunându-se tentativelor de redistribuire a solicitanţilor de azil în cadrul UE.

Alte guverne doresc soluţionarea problemei imigraţiei fiindcă se tem că aceasta va ajuta partidele populiste să obţină rezultate bune la alegerile europene de anul viitor, informează agerpres.ro.

Mai mult, unele state ale UE se opun planurilor de întărire a autorităţii Frontex. Miercuri, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a declarat că Italia, Spania şi Grecia sunt reticente la ideea de a face agenţia europeană pentru paza frontierelor Frontex o forţă capabilă să îşi desfăşoare efectivele la graniţele UE şi a precizat că va aduce în discuţie această problemă la summitul de la Salzburg.

Bani - Sputnik Moldova
UE vrea o alternativă la sistemul financiar dominat de SUA. Subminarea dolarului

"În ceea ce priveşte dimensiunea internă a imigraţiei, discuţiile au confirmat că disensiunile persistă", a declarat o sursă din UE despre discuţiile care au avut loc miercuri, la dineul de lucru de la Salzburg.

Summitul informal continuă astăzi, iar discuţiile sunt programate să se axeze pe chestiunea Brexit-ului.

Cu toate că numărul imigranţilor care au venit în sudul Europei a scăzut în acest an mult sub nivelul din 2015-2016, problema a revenit pe agenda politică în ultimele luni.

Preşedintele CE, Jean Claude Juncker a declarat miercuri că ţările care refuză să găzduiască refugiaţii ar trebui să împartă responsabilitatea în alte moduri şi că avem nevoie de solidaritate.

În pofida neînţelegerilor, şefii de stat şi de guvern europeni şi-au exprimat sprijinul pentru discuţii între UE şi Egipt şi pentru organizarea unui summit privind imigraţia şi cooperarea economică între blocul comunitar şi state arabe care ar putea avea loc în februarie în Egipt.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, va discuta această problemă în timpul întâlnirii cu preşedintele egiptean Abdel — Fattah al-Sissi duminica viitoare la New York, potrivit declaraţiilor făcute de o sursă europeană.

Вестминстерский мост через реку Темза в Лондоне - Sputnik Moldova
Marea Britanie: imigranții din UE contribuie mai mult la buget decât localnicii din UK

Conform unui alt diplomat european, Cairo este pregătit pentru o „cooperare mai strânsă" cu UE.

Al-Sissi s-a întâlnit cu Donald Tusk şi cu cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE, la sfârşitul săptămânii trecute.

Surse UE au precizat că discuţiile cu Egiptul se află încă în fază preliminară şi au menţionat că acestea se axează, de asemenea, pe cooperarea economică.

Fluxul de știri
0