Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE vrea o alternativă la sistemul financiar dominat de SUA. Subminarea dolarului

CC0 / Pixabay / artbaggage / Bani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
UE va căuta activ o alternativă la sistemul financiar dominat de SUA, având în vedere că Germania și Franța deplâng deschis abuzurile SUA, care se folosește de sancțiuni pentru a-și intimida chiar aliații, scrie revista Foreign Policy.

BUCUREȘTI, 11 sept — Sputnik, Doina Crainic. Înalți oficiali germani și francezi plănuiesc tot mai mult modalități de a contracara dominanța financiară a Statelor Unite și puterea acestora de a impune sancțiuni la nivel global, ceea ce reflectă gravitatea clivajului actual dintre Europa și SUA, notează revista Foreign Policy

Luna trecută, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a îndemnat UE să caute să obțină independența financiară față de Washington, pentru a-și recăpăta libertatea de manevră în politica externă. Alți oficiali germani încearcă să atenueze dominația exercitată de SUA asupra sistemului financiar global, adaugă revista. 

SUA-UE - Sputnik Moldova
UE este pregătită să riposteze dacă SUA impun noi tarife la mărfuri

De asemenea, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a reiterat acest apel, propunând, luna trecută, crearea unor "instrumente de finanțare complet independente", în afara controlului SUA. "Vreau ca Europa să fie un continent suveran și nu un vasal", a spus acesta. 

Pentru a scăpa de dominația SUA, Europa ar trebui să își creeze un sistem financiar alternativ, să dezvolte o alternativă la dolar pe care băncile și alte organizații să o poată utiliza atunci când efectuează tranzacții transfrontaliere, sugerează experții intervievați de Foreign Policy. 

În ultimii ani, țări precum Rusia, Venezuela și China au luat măsuri pentru a contracara dominația financiară a SUA și consecințele sancțiunilor. În prezent, principalii aliați ai Statelor Unite adoptă măsuri similare pentru a eluda dominația SUA, semn că țara care altă dată era considerată "un pilon" al stabilității sistemului global, este considerată acum un "agent al volatilității", mai scrie revista.

Fluxul de știri
0