Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Serviciul Vamal, pus pe jar: Anchetă de serviciu, inițiată după ședința Guvernului

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ieri, în cadrul ședinței Guvernului, Premierul Pavel Filip le-a cerut șefilor de la Vamă să se asigure că vameșii nu admit abuzuri în activitatea lor.

CHIȘINĂU, 13 sept — Sputnik. Conducerea Serviciului Vamal a dispus inițierea unei anchete de serviciu, ca urmare a indicației Prim-ministrului Pavel Filip de a investiga un caz de percepere a taxelor vamale pentru un lot de bunuri, declarate ca fiind destinate uzului personal.

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Politică
Premierul, foc și pară în ședința Guvernului – Iată cui i-a promis să-l demită dacă…

Ancheta de serviciu va stabili toate circumstanțele cazului, iar în funcție de rezultatele acesteia, vor fi luate măsurile prevăzute de legislația în vigoare.

Amintim că ieri, la ședința Guvernului, Premierul Pavel Filip le-a cerut șefilor de la Vamă să se asigure că vameșii nu admit abuzuri în activitatea lor. Asta după ce șeful Executivului a primit o scrisoare de la un cetățean care s-a plâns că a fost obligat să plătească o taxă vamală de 900 de lei pentru haine în valoare de 2600 de lei pe care le cumpărase din România pentru cele două fiice ale sale.

Premierul le-a cerut șefului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, să nu-și bată joc de oameni.

„Eu nu cred că aceasta este contrabandă adevărată care se introduce în Republica Moldova. Vă rog să transmiteți domnului Vrabie și domnului Armașu: haideți să nu ne batem joc de oameni. Eu înțeleg că au această posibilitate cei care dețin funcții în Vamă, dar să ne facem treaba și să găsim banii care se duc pe lângă bugetul statului, milioanele care curg. Și nu vă bateți joc de bieții oameni care doar și-au adus hăinuțe pentru copiii lor", a declarat Filip.

Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Pavel Filip, către ministrul agriculturii: Copiați legea de la vecini și veniți cu soluții

„Avem cu ce lupta, avem unde căuta bani, avem de unde aduce bani în buget, dar nu alegeți calea cea mai simpla de a vă bate joc de oameni pentru a arăta cât de puternici sunteți sau pentru a vă arăta mușchii", a continuat premierul.

Filip a mai spus că, deși la discreția vameșului acest cetățean a fost calificat drept comerciant, bărbatul a traversat frontiera doar de două ori anul acesta.

„Am rămas șocat și de răspunsul primit de la vamă că respectivul inspector vamal nu poate fi sancționat pentru că nu există motive reale pentru asta. În același timp, el a fost atenționat să nu mai admită astfel de cazuri pe viitor. I s-a dat din deget. Părerea mea personală este că asemenea personaje nu au dreptul să lucreze în Serviciul Vamal", a mai spus șeful Guvernului.

Premierul le-a cerut responsabililor să investigheze situația și să restituie banii respectivului cetățean, precum și să-i raporteze până la sfârșitul acestei săptămâni despre acțiunile întreprinse.

Premierul s-a adresat procurorilor: Sunt vizați foști miniștri – Detalii>>>

Potrivit legii, taxa vamală nu se aplică în cazul în care în țară se introduc bunuri pentru uz personal, dar și în cazul în care valoarea bunurilor nu depășește 300 euro.

Fluxul de știri
0