Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zeci de români, mulţi care muncesc în străinătate, revin cu boli tropicale

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaВрач в больнице, архивное фото
Врач в больнице, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Motivul îl reprezintă faptul că nu şi-au luat măsurile de prevenţie specifice zonelor cu risc de îmbolnăvire – cea mai frecventă boală – malaria.

BUCUREŞTI, 13 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Cei care se îmbolnăvesc sunt fie turişti care preferă vacanţele în locuri exotice, fie români plecaţi la muncă.

Medicul Emanoil Ceauşu, specialist în boli infecţioase şi tropicale, a punctat câteva detalii despre fiecare afecţiune tropicală cu care românii se pot întoarce în ţară.

Gheorghe Caradgea - Sputnik Moldova
Medicii atenționează: Omenii cu burta mare riscă să facă boli grave

Profesorul Ceaușu, care lucrează de jumătatea de secol în Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale 'Victor Babeș' din Capitală, singura unitate sanitară din România care tratează aceste suferințe, a subliniat că este obligatorie prezentarea la medic în cazul călătoriilor în zonele endemice, întrucât numai prin protecție poate fi eliminat un risc vital.

„Avem anual zeci de cazuri de boli din import, cum le spunem noi. Unii pacienți ajung în stare gravă și nu mai pot fi salvați. Pe alții îi salvăm, dar cu mari eforturi. Cel mai simplu este ca orice persoană care urmează să plece într-o călătorie în America  Latină, Africa, Asia, Orientul Mijlociu că consulte înaintea plecării un medic specialist. Sunt 36 de centre publice și private pentru vaccinare internațională", a explicat profesorul Ceaușu, potrivit libertatea.ro.

În cele mai multe cazuri, românii care se întorc în țară cu boli de import au malarie.

În ultimii zece ani, în România au fost 197 de cazuri de malarie din import.

Potrivit statisticilor internaționale, în ultima decadă există o tendință ascendentă a numărului de cazuri de malarie, pe fondul mobilității crescute a persoanelor la nivel global și a nerespectării profilaxiei nespecifice (protecție mecanică) și specifice (chimioprofilaxie).

Ludmila Bîrcă - Sputnik Moldova
Mergi la plajă sau piscină? Vezi cu ce boli te poți infecta

Malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire și tratament, malaria poate duce la deces.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2016 au fost înregistrate 21 de cazuri de malarie și nu s-a înregistrat niciun deces.

În ceea ce privește motivul călătoriei în țările endemice, cei mai mulți români, adică 17, lucrau acolo, o persoană a fost acolo ca turist, două au fost ca personal militar, iar o alta a ajuns acolo ca student.

Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la cetățeni români, numai o persoană are altă cetățenie, aceasta fiind din Senegal.

Cazurile de malarie au fost raportate în: București — 9, județele Constanța, Prahova și Vâlcea — câte 2 și Bihor, Neamț, Mehedinți, Giurgiu, Ialomița, Hunedoara — câte un caz. Doar două cazuri au avut recomandată chimioprofilaxia anterior călătoriei.

Leishmanioza este o altă boală de import, în ultimul deceniu fiind 37 de cazuri.

Peste 90% apar în Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India şi Sudan.

Младенец - Sputnik Moldova
Încă un copil ucis de rujeolă: Este deja cel de al șaselea deces.

Amibiaza este o maladie din grupul infecţiilor intestinale, care a afectat și români. La Spitalul 'Victor Babeș' au ajuns, în ultima decadă, șapte cazuri.

Simptomele sunt: intoxicaţie, afectarea ulceroasă a intestinului gros şi formarea abceselor în diverse organe interne.

Febra Denga este o boală determinată de un virus din familia Flaviviridae, transmis prin muşcătura țânţarului femelă din specia Aedes aegypti (secundar şi Aedes albopictus în Asia, răspândit apoi în America de Nord şi Europa). În România au fost 22 de cazuri.

Are simptome asemănătoare gripei, se manifestată prin febră de 40ºC, cefalee, dureri oculare, mialgii, artralgii şi manifestări hemoragice.

În România, în 2016 au fost înregistrate opt cazuri de febră Denga de import, în ușoară creştere faţă de anul 2015. Cazuri de febră Denga au fost în: Bucureşti — 6, Timişoara şi Caraş-Severin — câte un caz.

În ceea ce priveşte sezonalitatea, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în timpul verii, acest lucru fiind legat de alegerea locului de petrecere a concediului de odihnă.

Cu excepţia unei persoane care a mers în aceste zone la muncă, toate celelalte persoane au călătorit ca turiști.

În ceea ce priveşte ţara de import, 4 persoane au călătorit în Indonesia și câte una în Cuba, Costa Rica, Thailanda și Republica Centraficană.

În perioada 2015-2016, virusul Zika a circulat în țări din Africa, Asia de Sud-Est şi regiuni ale Pacificului de Vest.

Cazuri de infecţie cu virus Zika au fost în București și județele Ilfov și Cluj.

OMS recomandă vaccinarea antipoliomielită, pentru cei care pleacă în Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo și Siria.

Vaccinarea se face cu patru  săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri extreme, cu câteva zile înainte de plecare.

În România sunt 36 de cabinete de vaccinologie, publice și private, unde se pot vaccina toți cei care vor să călătorească sau urmează să lucreze în zone endemice.

Șapte dintre cabinete sunt în Capitală: Centrul de Medicină Preventivă al Ministerului Apărării Naționale, Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială, CM Unirea, Sanador, Med Life Băneasa, Medicover și Centrul de Diagnostic și Tratament 'Victor Babeș'.

Fluxul de știri
0