Mulțumim, UE și Banca Mondială! Averea pe care România a făcut-o praf

© Sputnik / Сергей Аверин / Accesați arhiva multimediaЯсиноватский машиностроительный завод в Донецкой области
Ясиноватский машиностроительный завод в Донецкой области - Sputnik Moldova
Abonare
La recomandările instituțiilor internationale, România a închis multe capacități într-un domeniu aflat azi la mare căutare.

BUCUREȘTI, 3 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Siderurgia românească agonizează și plânge după materii prime, care devin din ce în ce mai scumpe.

Prețurile la secțiunea "fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului" au crescut cu 29% în mai 2018 față de luna similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Ideile unui american care pot demonta sistemul economic susținut de FMI și BM

Este secțiunea cu cea mai puternică scumpire, în condițiile în care prețurile producției industriale pe total (piață internă și piață externă) au urcat cu 5,2% în intervalele comparate.

În același timp, prețurile de consum la categoria combustibili au avansat cu numai 3,68%, adică mai puțin decât creșterea totală, pentru toate produsele de pe piață, care a fost de 5,2%, potrivit INS.

Cele două categorii se întrepătrund, iar prețurile de consum nu sunt similare celor de producție, dar avem un prim indiciu că produsele de cocserie înregistrează o scumpire substantială.

Dar mai avem și un al doilea indiciu că acest domeniu este la mare căutare. În aprilie 2018 față de martie 2017 cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează: cu 23,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 20,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 18,8% în activităţi de servicii anexe extracţiei. O spun cele mai recente date despre salarii prezentate de INS.

Afaceri.Economie.Privatizare - Sputnik Moldova
Banca Mondială, gata "să pună umărul” la privatizarea proprietăților de stat

Produsele de cocserie sunt astăzi deosebit de prețioase, după ce România a fost obligată să închidă multe mine de carbine, un mare combinat siderurgic riscă să pună lacătul pe ușă din lipsă de materii prime.

Combinatul Sidex Galaţi operează în acest moment cu un singur furnal şi reuşeşte să producă aproape 2 milioane de tone de oţel anual. Cocseria combinatului a fost închisă, iar acum combinatul e dependent de importuri.

Dacă societatea care va cumpăra combinatul de la indianul Lakshmi Mittal nu va investi în construcţia cocseriei sau nu va avea resurse să importe cocs, material indispensabil producerii oţelului, combinatul de la Galaţi nu va fi unul integral şi nu va fi departe de dispariţie, scrie ZF.ro.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Politică
Un nou credit de la FMI – Andrian Candu spune că este un succes

ArcelorMittal, compania proprietară, trebuie să vândă Sidex Galați (și alte unități similare deținute în estul Europei) ca să poată achiziționa unitatea de la Ilva (Italia). Este o cerință a Comisiei Europene, pentru evitarea poziției de monopol în piață.

La nivel mondial, diferite autorităţi lansează teorii contradictorii privind producţia de energie, bazându-se de cele mai multe ori pe eliminarea noxelor, dar şi pe nevoia crescândă de consum, scrie Adevarul.ro.

De-a lungul timpului, Comisia Europeană a avansat fie teoria eliminării cărbunelui din mixul energetic, fie revenirea la acesta, pentru a suplini necesităţile statelor membre.

Pe de altă parte, în timp ce Banca Mondială susţine că, pe termen mediu, cărbunele va fi scos în totalitate din producţia de energie, statul român finanţează deschiderea unor mine sau retehnologizarea altora. Şi asta în condiţiile în care nu mai departe de anul 2015, cheltuise circa 1,33 miliarde de lei pentru închiderea a circa 550 de mine şi cariere.

Fluxul de știri
0