Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ideile unui american care pot demonta sistemul economic susținut de FMI și BM

© Flickr / Shiny Things / Accesați arhiva multimediaШтаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне
Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi se împlinesc 261 de ani de la nașterea lui Alexander Hamilton, fondatorului sistemului economic modern american, iar ideile pe care le-a promovat acesta ar putea să răstoarne sistemul economic pe care îl susțin astăzi instituții precum Departamentul Trezoreriei SUA, Fondul Monetar Internațional sau Banca Mondială

CHIȘINĂU, 11 ian — Sputnik, Cezar Salagor. Pe 11 ianuarie s-a născut Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei americane și principalul arhitect al sistemului economic modern al țării. Acesta este motivul pentru care Hamilton a ajuns în panteonul președinților de pe bancnotele americane, deși el nu a fost vreodată președinte al SUA.

El a devenit șef al Trezoreriei în anul 1789, când avea vârsta de doar 33 de ani. El a prezentat Congresului american Raportul asupra problemei manufacturilor, unde a trasat strategia de dezvoltare economică a țării sale.

© Photo : wikipedia Alexander Hamilton pe bancnota de 10 dolari
 Alexander Hamilton pe bancnota de 10 dolari - Sputnik Moldova
Alexander Hamilton pe bancnota de 10 dolari

Hamilton și politica sa protecționistă

În acel raport el puncta că "industriile tinere", precum cele americane, trebuie protejate și stimulate de către guvern până când ajung pe picioarele lor. Raportul lui Hamilton nu vorbea doar despre protecționismul comercial, menționa și investiții publice în infrastructură, dezvoltarea sistemului bancar, promovarea unei piețe a titlurilor de stat — însă protecționismul era în centrul strategiei sale.

Este important să menținăm că Washington este cel care l-a numit pe Hamilton șef al Trezoreriei, știind foarte bine care este viziunea sa asupra politicii economice.

Economistul sud-coreean Ha-Joon Cheang scria despre Hamilton în cartea sa "23 de lucruri care nu ți se spun despre capitalism" că "dacă Hamilton ar fi astăzi ministru al Finanțelor al unei țări aflat în curs de dezvoltare, el ar fi aspru criticat pentru ereziile sale de către Departamentul Trezoreriei SUA, iar FMI și Banca Mondială și alți apărători ai religiei pieței libere de astăzi i-ar refuza orice împrumut”.

Fluxul de știri
0