Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon i-a felicitat pe cetățenii Republicii Moldova: Vezi cu ce ocazie

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Moldovei, Igor Dodon, a scris pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj de felicitare pentru cetățenii țării.

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Președintele țării i-a felicitat pe cetățenii Republicii Moldova cu ocazia acordării țării noastre a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Молдовы И. Додоном - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon s-a întâlnit cu Putin la Soci. Ce au discutat cei doi șefi de stat

În postarea sa pe Facebook, șeful statului a menționat că acordării țării noastre a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice va oferi Republicii Moldova șanse să obțină rezultate în trei direcții principiale.

„În primul rând, este vorba de oportunități adiționale pentru exportul mărfurilor moldovenești pe piața imensă a partenerilor noștri tradiționali din Est.

În al doilea rând, statutul de observator ne dă posibilitate să demarăm negocierile în privința obținerii unor privilegii pentru emigranții moldoveni (de exemplu, cetățenii statelor membre ale UEEA pot munci fără patente).

În al treilea rând, Republica Moldova poate obține prețuri reduse la resurse energetice, fapt despre care am început deja negocieri cu conducerea companiei "Gazprom", a menționat Igor Dodon.

Șeful statul a mai precizat că Moldova poate menține echilibru în politica externă și o va face, păstrîndu-și relații de parteneriat și prietenie atât cu Federația Rusă, cât și cu Uniunea Europeană și Statele Unite, reieșind din interesele naționale.

Igor Dodon și Alexandr Lukașenko - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon s-a îtâlnit cu Alexandr Lukașenko: Liderii au avut o discuție tête-à-tête

Moldova a semnat Memorandumul cu privire la cooperare și a primit statutul de observator în cadrul UEEA în baza adresării respective a Președintelui Republicii Moldova, reieșind din următoarele:

— Art. 86 (1) al Constituției Republicii Moldova împuternicește Președintele să poarte tratative şi să încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova.

— Art. 10 (1) al Legii "Privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova" stipulează că Preşedintele Republicii Moldova, în calitate de şef al statului, reprezintă țara în relaţiile internaţionale, poartă tratative şi ia parte la negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova fără prezentarea deplinelor puteri.

— Art. 7 (2) al Convenției de la Viena privind dreptul tratatelor stipulează că șeful statului în virtutea funcţiilor lui şi fără a fi obligat să prezinte depline puteri este considerat ca reprezentând statul lui.

Moldova a obținut statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice>>>

„Subliniez încă o dată că obținerea statutului de observator pe lângă UEEA este absolut legală, ca și semnarea Memorandumului cu privire la cooperare între Republica Moldova și Comisia Economică Eurasiatică.

Statutul de observator în UEEA este o oportunitate și o șansă pentru Moldova să crească semnificativ volumul de producție și export al mărfurilor autohtone, să creeze sute de mii de locuri de muncă.

Moldova devine un pod reciproc avantajos între UE și UEEA. Și noi neapărat vom beneficia de această oportunitate în interesul țării noastre și al poporului Moldovei", a menționat șeful statului pe pagina sa oficială de Facebook.

 

Fluxul de știri
0