Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Proiectul de țară până în 2024

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaИнаугурация президента России В. Путина
Инаугурация президента России В. Путина - Sputnik Moldova
Abonare
În chiar ziua învestirii, președintele Rusiei a semnat un decret în care sunt formulate principalele obiective de dezvoltare ale națiunii pe durata mandatului său.

CHIȘINĂU, 8 mai  — Sputnik. Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul cu privire la "scopurile naționale și obiectivele strategice de dezvoltare a Federației Ruse până în anul 2024", anunță serviciul de presă a Kremlinului.

Documentul conține un set de linii directoare care cuprind aspectele economice, sociale, ecologice, științifice și altele.

Presa la inaugurarea lui Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Ce le-a transmis Putin compatrioților în alocuțiunea sa de inaugurare

Astfel, guvernul va avea sarcina de a diminua de două ori nivelul sărăciei în țară. În afară de aceasta, potrivit decretului, în fiecare an va fi îmbunătățită situația locativă a cel puțin cinci milioane de familii. Până în anul 2024, familiile cu venituri medii urmează să dispună de o ipotecă de cel mult 8 la sută, iar volumul construcțiilor de locuințe ar urma să crească până la 120 milioane metri pătrați pe an.

De asemenea, guvernul va asigura majorarea veniturilor reale și pensiilor peste nivelul inflației.

Potrivit documentului, speranța medie de viață a rușilor către anul 2024 trebuie să ajungă la 78 de ani, iar în anul 2030 — la 80 de ani. În același timp, urmează să fie majorat exportul de servicii medicale de "cel puțin patru ori, comparativ cu anul 2017".

Peste șase ani, Rusia trebuie să ajungă printre primele cinci mari puteri economice ale lumii, rezultă din document. Creșterea economică urmează să întreacă indicatorul la nivel mondial, iar inflația nu trebuie să depășească 4 la sută.

Штурмовики Су-25 БМ на репетиции воздушной части парада Победы в Москве. - Sputnik Moldova
Rusia
Putin a comparat Rusia cu pasărea Phoenix ce renaște din propria-i cenușă

Până la 1 octombrie, Cabinetul de Miniștri urmează să adopte un program de activitate și o prognoză a dezvoltării social-economice a țării până în 2024.

În afară de aceasta, guvernul are sarcina să asigure "competitivitatea globală a educației rusești", țara urmând să ajungă în top10 mondial al statelor cu cele mai performante sisteme de educație.

Liderul rus a dispus crearea și implementarea „unui sistem eficient de selectare și susținere a tinerilor talente". În afară de aceasta, urmează să fie creat un sistem național de dezvoltare profesională a cadrelor didactice, care ar urma să cuprindă cel puțin o jumătate din pedagogi.

Spre anul 2024, Rusia trebuie să ajungă printre primele cinci state care au ca prioritare cercetările științifice, potrivit decretului președintelui.

Mesajul lui Dodon pentru Putin: Ne leagă credința ortodoxă și valorile comune>>>

Șeful statului a dispus sporirea atractivității locurilor de muncă pentru cercetătorii ruși și străini și susținerea tinerilor cu potențial științific.

În afară de aceasta, guvernul urmează să realizeze sarcina de creare a unei infrastructuri moderne pentru cercetări și inovații, modernizare a cel puțin 50 la sută din echipamentele celor mai importante instituții de cercetare.

Инаугурация президента России В. Путина - Sputnik Moldova
Rusia
Jarov: Pentru mulți europeni Putin întruchipează puterea și independența

În Rusia urmează să fie înființate cel puțin 15 centre de știință și educație, care vor avea sarcina de a integra universitățile și organizațiile științifice în cooperarea cu structurile care activează în sectorul real al economiei.

Putin a pus în sarcina guvernul să lichideze toate poligoanele de gunoi ilegale de la periferiile orașelor, iar nivelul de emisii în atmosferă în cele mai poluate localități urbane trebuie să fie redus cu cel puțin 20 la sută.

Către anul 2024 trebuie să fie reabilitată ambianța naturală a râului Volga și salvgardat ecosistemul unic al lacului Baikal, se mai spune în decretul liderului rus.

Fluxul de știri
0