Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Să bată la ușa Moscovei și să-și ceară scuze

© Sputnik / Родион ПрокаПосольство России в Молдове
Посольство России в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova a fost nevoită să fie solidară cu UE în cazul expulzării diplomaților ruși; pur și simplu, Chișinăul oficial nu a avut de ales.

Irina Alksnis, observator RIA Novosti — pentru Sputnik

În cazul expulzării celor trei diplomați ruși din Moldova, cel mai interesant este comentariul oficial referitor la acest gest.

Și nu este vorba de declarația președintelui moldovean. Așa cum era de așteptat, acesta a criticat gestul MAEIE al Republicii Moldova îndreptat împotriva Rusiei. Fiind cunoscută poziția lui Igor Dodon, reacția acestuia nu a fost deloc surprinzătoare.

Destul de neașteptată însă a fost declarația unui alt conducător al statului moldovenesc, în realitate, a primei persoane. Este vorba de prim-ministrul țării, Pavel Filip.

Salisbury - Sputnik Moldova
Rusia
Suspiciunile Moscovei: Cazul „Skripal”, orchestrat de serviciile britanice

Acesta a comentat pe larg cazul dat și merită să fie citat:

„Noi suntem într-o relație bună cu Uniunea Europeană, avem Acord de Asociere, avem Acord de Liber Schimb, acest parteneriat ne obligă să fim solidari cu UE(…) Federația Rusă este țară puternică și mare, doar că și noi suntem stat independent și suveran. Ne dorim un respect reciproc (…). Vom continua să exprimăm grija pentru cetățenii noștri care muncesc în Rusia, grija pentru relațiile economice cu Rusia".

Ce este remarcabil în această apreciere a premierului moldovean?

În primul rând, trebuie să remarcăm că guvernul aproape că recunoaște deschis faptului că Moldova a fost impusă de către „tovarășii mai mari" din UE să-i expulzeze pe diplomații ruși. Mai mult ca atât, se face o aluzie clară că guvernul moldovean nu a dorit să facă acest lucru, ba chiar este posibil să se fi împotrivit presiunii exercitate, însă a fost impus să cedeze în fața „solidarității europene".

În al doilea rând, complimentele premierului moldovean la adresa Rusiei seamănă a fi o încercare evidentă de a se scuza pentru gestul antirusesc pe care a fost nevoit să-l facă și o rugăminte față de Moscova ca să nu pedepsească prea tare Moldova pentru acest pas.

Este într-adevăr straniu

Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Analist român, despre expulzarea diplomaților ruși de la Chișinău și București

Pe de o parte, în ultimul timp Chișinăul, în pofida tuturor eforturilor depuse de președintele țării, a făcut mulți pași antirusești, demonstrând totodată o lipsă de compromis și chiar bravură. De unde au apărut brusc stinghereala și încercarea de a „îmbuna" Moscova în așteptarea unei reacții de răspuns?

Pe de altă parte, în cadrul solidarității europene s-a manifestat în cazul dat, practic, toată Europa, inclusiv marile puteri, de la Germania până la România, de la Luxembourg până în Spania. Toți cei care au încercat să stea de o parte sunt „constrânși" în continuare în mod individual. Bulgaria nu a expulzat diplomații. Drept urmare, a fost nevoită — fără îndoială, anume a fost nevoită — să-și recheme ea ambasadorul său.

S-ar părea că, în situația unei campanii la nivel european (sau, mai bine zis, occidental), de ce ar trebui să se incomodeze o țară ca Moldova — mică, săracă și care nu prea are influență?

Ambasada Federatiei Ruse de la București - Sputnik Moldova
Rusia
Reacția Ambasadei Ruse la București în cazul Skripal: Este o nebunie politică colectivă

Se creează impresia că nu este vorba de loc de incomoditate, ci de faptul că autoritățile Moldovei, datorită „cazului Skripal" și urmărilor acestuia, au conștientizat gravitatea problemei iminente; de fapt, nu problemă, ci catastrofă. Totodată, urmărind cu câtă nedorință (fiind, evident, impuse și limitându-se la câțiva pași cât se poate de neînsemnați) acționează statele mici ale Europei de Est și Centrale, care de obicei o iau înaintea tuturor atunci când este vorba de un demers antirusesec, observăm că Chișinăul nu a fost singurul care și-a dat seama.

Este vorba de faptul că, dacă până acum mai existau unele iluzii, actualmente, după „cazul Skripal", a devenit absolut clar: pentru „bătrâna" Europă nu mai există reguli.

Nu mai există cadrul admisibilului, fără a mai vorbi de decență și acceptabilitate. Nu mai există diplomația ca set de reguli principale și obligatorii de joc în relațiile internaționale. Nu există acorduri care trebuie respectate, nici promisiuni care trebuie onorate.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Prima reacție a președintelui Dodon la decizia MAEIE

Există, pur și simplu, o lume care se scufundă în haos în condițiile reducerii bazei de resurse. Lume în care începe războiul tuturor împotriva tuturor. Lume în care cele mai influente țări fac tot ce doresc și ce-și pot permite pentru a-și atinge scopurile. Marile puteri, chiar fiind formal aliate, încep să se sfâșie în bucăți una pe alta — deocamdată voalat, însă deja fără a mai ține cont de metode și de respectarea conveniențelor.

Marea Britanie care, de veacuri, a fost pentru întreaga lume întruchiparea jocului politic complicat și rafinat, i-a oferit în mod demonstrativ lumii „cazul Skripal" cusut cu ață albă, învinuind Rusia, pe loc gol. Iar pentru a-și consolida pozițiile, le-a oferit aliaților și partenerilor șase pagini de prezentare a „cazului", întocmită într-un mod deosebit de ofensator. Ca și cum ar zice: poftim, luați-o și înghițiți-o.

Și au înghițit-o

Полиция в Солсбери, где отравили Сергея Скрипаля - Sputnik Moldova
Legătura dintre Skripal, Salisbury și depozitul de arme chimice din Europa

Însă, dacă țările europene cu influență, precum Germania sau Franța, își fac propriul joc, inclusiv împotriva Marii Britanii, altfel stau lucrurile în cazul țărilor europene din eșaloanele doi și trei: acestea, pur și simplu, nu au de ales.

Dacă anterior ele își puteau face iluzii despre solidaritatea europeană și avantajele acesteia, în prezent a devenit clar că nu mai au încotro. Fără a se gândi, marile puteri (în primul rând anume cele în care erau privite ca un model de umanism, libertate și progres) le folosesc și le sacrifică.

Iar aceste țări mici nu pot face nimic pentru a se apăra sau măcar să evite soarta care le-a fost pregătită. La fel cum nu au putut să nu se alăture actualului demers politic inițiat de Londra.

Unicul lucru ce le rămâne este să bată la ușa Moscovei cu scuze voalate, în speranța că Moscova le va auzi și va da dovadă de înțelegere, ceea ce, după cum este deja absolut clar, nu mai pot aștepta de la Occident.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fluxul de știri
0