Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Analist român, despre expulzarea diplomaților ruși de la Chișinău și București

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова
Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Decizia autorităților din Chișinău de a declara persona non grata trei reprezentanți ai legației ruse este legată de luptele politice interne în ajunul campaniei electorale și dorința de a mobiliza un segment al electoratului, consideră politologul Bogdan Duca.

CHIȘINĂU, 27 mart — Sputnik, Octavian Racu. Declarația Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova privind expulzarea diplomaților ruși este determinată de conflictul politic intern, în contextul apropiatei campanii electorale, având drept scop mobilizarea unei părți a electoratului, consideră analistul politic Bogdan Duca.

"Decizia Chișinăului se explică mai degrabă prin conflictul din interiorul Republicii Moldova, dintre Guvernul mai degrabă pro-UE și președintele mai degrabă pro-Moscova. Fiind un an electoral, tema amenințării rusești, dar și demonstrația de forță a coaliției guvernamentale pro-UE pot avea efectul mobilizării unei părți din electorat", consideră Bogdan Duca.

Potrivit lui, spre deosebire de decizia de la București, "care trebuie citită în cheia unui fel de a face politică externă în România după decembrie 1989, decizia de la Chișinău poate fi citită în lumina conflictului guvern-președinte".

Decizia Bucureștiului, dovada unui complex de inferioritate

Ieri, 26 martie, România și-a exprimat solidaritatea cu poziția Marii Britaniei în ceea ce privește cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, anunțând că va declara persona non grata un diplomat rus. Bogdan Duca consideră că această decizie se datorează existenței unui complex de inferioritate în fața Occidentului și reflexului de a executa ordinile celor pe care îi consideră aliați și parteneri.

"România, dintr-un anumit complex de inferioritate, complex care afectează atât discursul nostru politic cât și diplomația noastră de după decembrie 1989, face tot ceea ce îi stă în puteri ca să se prezinte în fața celor care ar trebui să fie colegi și aliați, ca un soldat disciplinat și loial", consideră analistul politic.

Bucureștiul a încercat să fie mai moderat în raport cu Rusia

Totuși, analistul a ținut să menționeze faptul că România se rezumă la expulzarea unui singur diplomat rus. Acesta ar fi, admite Duca, "efectul Meleșcanu". Un diplomat care dovedește moderare în deciziile de politica externă.

"Diplomat de carieră și de vocație, Teodor Meleșcanu a fost tot timpul unul dintre moderații politicii noastre externe. În alte vremuri, cu alți miniștri, probabil că România ar fi exagerat și mai mult în demonstrarea loialităților sale euro-atlantice", a subliniat Bogdan Duca.

Analistul consideră că acest gest nu va ajuta cu nimic relațiile dintre București și Moscova, "ba chiar le va complica și mai tare, ceea ce, pe termen scurt, mediu și lung, nu va ajuta cu nimic România".

Fluxul de știri
0