Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Marea revenire a lui Silvio Berlusconi în politică

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSilvio Berlusconi
Silvio Berlusconi - Sputnik Moldova
Abonare
La 12 noiembrie 2011, Silvio Berlusconi a demisionat din funcția de președinte al Italiei. Timp de câteva luni, el a fost împins să plece din cauza numeroaselor scandaluri urmate de procese, toate într-un context economic foarte dificil pentru țară. Ceea ce nu-l împiedică acum să se întoarcă la politică.

CHIȘINĂU, 7 feb — Sputnik. Următoarele alegeri parlamentare sunt programate pentru 4 martie 2018 în Italia și cu o lună înainte de votare situația rămâne extrem de confuză — nici unul dintre cele trei blocuri care se confruntă, potrivit experților, nu poate depăși pragul de 40% care ar permite formarea unui guvern. Paradoxal, principalul câștigător, în această situație, nu este altul decât Silvio Berlusconi, scrie marți, 6 februarie, ziarul Izvestia, citat de Sputnik France.

Silvio Berlusconi sta per vendere Milan.Cinquecento milioni di euro per il 51% della squdra.  Questa e` l'offerta del broker thailandese Bee Teacheubol, - Sputnik Moldova
Mass-media: Ucraina l-a declarat pe Berlusconi persona non grata

Între 1994 și 2011, Silvio Berlusconi a dominat scena politică italiană — cu unele întreruperi minore — ca prim-ministru. Actualul lider al partidului de centru-dreapta Forza Italia a fost apoi considerat unul dintre cei mai excentrici politicieni din lume.

În toți acești ani, numele lui a fost legat de scandaluri — nu diplomatice, ci private și financiare.

"Eu sunt cel mai urmărit om din lume, am fost implicat în mai mult de 2.500 de procese", a spus Berlusconi cu curaj acum zece ani. La vremea respectivă, în "palmaresul" premierului italian au fost incluse legăturile sale cu mafia, evaziunea fiscală și corupția concurenților.

Lista femeilor tinere cu care era în contact politicianul la o vârstă destul de avansată a fost aproape la fel de lungă — spre încântarea tabloidelor și a ziarelor pentru care aventurile prim-ministrului au servit mult timp sursă nesfârșită de știri senzaționale.

Silvio Berlusconi are acum 81 de ani. Desigur, el a îmbătrânit, dar fizicul său nu s-a schimbat prea mult.

Pe de altă parte, schimbările care au avut în el sunt mult mai evidente. Astăzi, Silvio Berlusconi este un fel de "tată al națiunii", cu multă experiență, care se califică "un oponent moderat".

Рабочая поездка президента РФ В.Путина в Крымский федеральный округ - Sputnik Moldova
Rusia
Italienii din Crimeea îşi pun mari speranţe în vizita lui Berlusconi

Unii îl califică pe fostul șef al guvernului italian "arhetipul" lui Donald Trump. Lui Silvio Berlusconi pare că nu-i place comparația, dar, în orice caz, paralelele dintre fostul prim-ministru, așa cum este în 2018, și președintele american nu își au locul.

Se estimează că între 6 și 8% dintre italieni îl susțin încă pe Berlusconi — pur și simplu din cauza simpatiei personale și indiferent de linia sa politică. Cota persoanelor în vârstă este importantă în Italia, care funcționează în avantajul său. Politicianul se adresează acestui grup social, promițând să dubleze pensionarea minimă și să le acorde gratuit serviciile dentiștilor și oftalmologilor. Alegătorii nu se întreabă cum vor fi realizate aceste propuneri, având în vedere datoria publică care se ridică la 2.300 miliarde de euro.

Partidul lui Berlusconi, Forza Italia, candidează pentru alegeri în alianță cu Liga Nordului lui Matteo Salvini, frații Italiei a lui Giorgia Meloni și un alt mic partid de dreapta, Noi con l'Italia.

Opiniile exprimate în acest conținut aparțin exclusiv autorului articolului, preluat din presa rusă și tradus în întregime.

Fluxul de știri
0