Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prorocirile mitropolitului Varlaam despre Moldova prind a se împlini

© Sputnik / Владимир Вдовин / Accesați arhiva multimediaРепродукция фрески "Пророк" работы Феофана Грека
Репродукция фрески Пророк работы Феофана Грека - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ierarhul din Evul Mediu i-a prezis țării sale mai multe evenimente triste, unele dintre ele devenind deja realitate în zilele noastre

CHIȘINĂU, 10 ian — Sputnik. În condițiile unei incertitudini totale în politica, economia și societatea moldovenească, cetățenii RM au început să-și aducă aminte despre anumite prorociri din trecut și să caute semne ale acestora în evenimentele de astăzi.

Mai multă lume a ajuns la concluzia că prezicerile mitropolitului Moldovei Varlaam (1580 — 1657) au început a se realiza, mai ales în ultima perioadă.

Triste perspective i-a prezis țării sale ierarhul medieval. Anume Varlaam socotea că, peste veacuri, în Moldova vor fi instaurate biruri și legi care nu au mai fost înainte, iar oamenii vor plăti pentru apă și aer. Și dacă în privința aerului, în pofida poluării acestuia în orașe, cetățenii Moldovei deocamdată nu au probleme, cu apa lucrurile stau altfel: pentru apă plătim deja de demult, iar tarifele sunt majorate în permanență.

Игорь Сырбу и Олег Склифос - Sputnik Moldova
Ecolog: Ministerul Mediului, complice la defrișările ilegale

Dar iată o altă prezicere: la apusul veacurilor, pădurile vor fi tăiate, iazurile vor seca, oamenii își vor vinde fără nicio remușcare propriile pământuri, uitând că strămoșii lor le-au păstrat cu prețul sângelui, cu sabia în mână. Oare toate acestea nu ne amintește de nimic? Într-o țară agrară precum este Moldova, grija pentru mediul ambiant trebuie să se afle pe primul loc. În realitate însă lucrurile stau tocmai invers. În ultima ediție a Cărții Roșii a Moldovei, numărul speciilor de plante și animale care au dispărut este de zece ori mai mare față de cel care figura în prima ediție, publicată în 1978. Calculați și singuri de cât timp a fost nevoie pentru ca bogățiile naturale ale țării să se reducă de zece ori.

Conform datelor experților în domeniul mediului, printre alte pericole ecologice care pândesc Moldova — exact cum a prezis Varlaam — este reducerea numărului bazinelor acvatice și secarea râurilor, transformarea vertiginoasă a zonei noastre din silvostepă în stepă.

ПОЛИГОН, МУСОР, МЕШКИ, ОТХОДЫ. Gunoi, boschetari, poligon - Sputnik Moldova
Societate
Catastrofă ecologică: din vina cui Moldova se scufundă în gunoi

Ecologul Vladimir Garaba menționa anterior că actuala „osândă cerească" nu este altceva decât o urmare a greșelilor fatale la utilizarea deșeurilor menajere. Din dorința de a economisi, sau din cauza lenei, gunoiul este bătătorit fără hidroizolare. Ca rezultat, solul este poluat ireversibil. Previziunile referitoare la urmările acestui proces sunt mai mult decât triste: Moldova se va transforma într-o mare groapă de gunoi.

Desigur, atât acestea, cât și alte prorociri ale mitropolitului-clarvăzător pot fi atribuite oricărei epoci în care au loc transformări. Doar, atunci când un sistem de valori este schimbat cu altul, întotdeauna odată cu iarba uscată arde și cea în creștere. Însă prezicerile de aceea și sunt preziceri, pentru ca atunci când apelezi la ele, să afli de fiecare dată ceva actual, dureros. Dar şi un mod de a te orienta și a nu pierde din vedere ceea ce este mai important în viața noastră: pacea și ordinea.

Fluxul de știri
0