CHIȘINĂU, 7 nov — Sputnik. Potrivit datelor Ministerului Mediului, aproape tot gunoiul din Moldova este generat de orășeni. În cifre, raportul dintre deșeuri urbane şi rurale arată în felul următor: din cantitatea anuală de două milioane jumătate de metri cubi de gunoi, două milioane trei sute de mii sunt generate de orășeni.
Instituţia de profil propune adoptarea unui nou regulament privind depozitarea deșeurilor, deoarece legislația în vigoare în acest domeniu a fost aprobată în anul 1993 și conține doar dispoziții generale.
În noul regulament sunt incluse regulile de recepționare, păstrare și control al deșeurilor. În special, va fi interzisă amestecarea deșeurilor lichide, ușor inflamabile și medicale, precum și a anvelopelor auto. Operatorul trebuie să includă în costul serviciilor de evacuare a fiecărui tip de deșeuri toate cheltuielile pentru întreținerea și chiar pentru lichidarea gunoiștii. Acele gunoiști care vor corespunde noilor cerințe vor funcționa în continuare, iar celelalte urmează să fie închise.
Totodată, demnitari de la Ministerul Mediului menționează că la momentul de față cea mai răspândită metodă de a scăpa de deșeurile menajere este depozitarea acestora la suprafața solului. Cu alte cuvinte, gunoiul este aruncat unde se nimerește.
Conform datelor ministerului de resort, în urma raidurilor întreprinse de inspecția ecologică, în țară au fost depistate 2726 de gunoiști, dintre care circa 2000 au fost lichidate.
O problemă gravă este că gunoiul „periculos", de exemplu deșeurile medicale, sunt depozitate alături de cele menajere, fapt ce pune în pericol mediul ambiant. Din aceeași cauză este imposibilă prelucrarea deșeurilor. Hârtia, metalul, sticla, materialele plastice utilizate ar putea fi reciclate, constituind o materie primă necesară pentru industrie, însă ele sunt aruncate împreună cu deșeurile menajere, fapt ce face anevoioasă sortarea lor.
Responsabilii de la Ministerul Mediului menționează că gunoiștile de pe teritoriul Moldovei nu sunt exploatate în modul cuvenit: gunoiul nu este acoperit cu material special care să prevină izbucnirea incendiilor, lipsește controlul asupra cantității și calității gunoiului.
Potrivit calculelor instituţiei, pentru a moderniza o gunoiște veche conform standardelor europene, este nevoie de un milion 200 de mii de euro. Pentru soluționarea acestei probleme autoritățile intenționează să facă rost de mijloace de la buget și să atragă granturi europene.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>