Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

”Testamentul” lăsat de FMI autorităților din Republica Moldova

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Trecere la banca de fotografiiМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
FMI a finalizat consultările cu autoritățile Republicii Moldova și a ajuns la un acord în cadrul celei de-a doua revizuiri a Programului încheiat în baza Mecanismului de Finanţare Extinsă şi Mecanismului Extins de Creditare

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. O misiune a FMI, condusă de Ben Kelmanson, s-a aflat în vizită la Chișinău, în perioada 25 octombrie — 7 noiembrie, pentru consultări în conformitate cu prevederile Articolului IV al Statutului FMI pentru anul 2017 și pentru a purta discuții în cadrul celei de-a doua revizuiri a Programului susținut de FMI în baza Mecanismului de Finanţare Extinsă (EFF) şi Mecanismului Extins de Creditare (ECF).

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Experții FMI vin la Chișinău pentru a da ultimul aviz la bugetul pentru 2018

Echipa FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți asupra politicilor necesare pentru a finaliza evaluarea a doua a Programului și au avut discuții constructive pe marginea consultărilor pentru anul 2017. Programul se realizează, în linii mari, în parametrii conveniţi; toate criteriile de performanță stabilite pentru finele lunii iunie 2017 au fost respectate cu o marjă semnificativă; multe criterii de performanță structurală au fost îndeplinite, deși unele din ele cu întârzieri. 

Acest acord se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de Directori Executivi. Ședința Consiliului de Directori Executivi este programată pentru sfârșitul lunii decembrie. În urma finalizării evaluării Programului, Republica Moldova va avea acces la circa 22 de milioane de dolari.

Potrivit concluziilor experților FMI care s-au aflat la Chișinău, Moldova a beneficiat de o perioadă de stabilitate economică și financiară relativă. Creșterea economică s-a restabilit în urma crizei și, conform prognozei, se va tempera în 2017 până la circa 3,5 la sută. Inflația, care a atins un nivel maxim de peste 13 la sută în 2015, a înregistrat o descreștere rapidă, însă a depășit nivelul țintă pentru septembrie 2017, atingând 7,6 la sută, în mare măsură din cauza șocurilor ce țin de ofertă. 

Executarea bugetului a fost bună în 2017, pe fundalul performanței robuste la venituri. Deși s-au înregistrat întârzieri la capitolul investițiilor capitale, cheltuielile sociale prioritare au fost realizate în volumul scontat. Deficitul contului curent a crescut până la nivelul de circa 6 la sută din PIB în prima jumătate a anului 2017, dar în condițiile unor intrări semnificative de valută, leul moldovenesc s-a apreciat cu 10,9 la sută (comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent) în raport cu dolarul american, în timp ce rezervele brute s-au majorat până la 2629 milioane dolari la finele lunii septembrie.

Christine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард - Sputnik Moldova
Îngrijorător! Pronostic FMI: Lumea, în pragul unei noi crize economice globale

”Perspectivele pentru Republica Moldova sunt favorabile. Pe termen mediu, prognozăm o creștere economică de circa 4 la sută, fiind afectată negativ de factori demografici. În anii următori, intermedierea financiară eficientă — facilitată de eforturile decisive de curățare a sectorului financiar — va constitui un factor cheie al creșterii economice pe intern, în timp ce redresarea durabilă a cererii externe din contul principalilor parteneri comerciali va veni în susținerea creșterii exporturilor. În contextul politicilor bugetare curente, riscul ca Moldova să se confrunte cu probleme în deservirea datoriei rămâne scăzut, iar dinamica generală a datoriei publice are un caracter sustenabil”, constată experții FMI.

Totuși, FMI atestă în continuare riscuri semnificative pentru Moldova. Printre acestea se numără: incertitudinea pe plan politic, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare, riscurile macrofinanciare legate de tergiversarea eforturilor decisive de curățare a sectorului financiar și riscurile legate de menținerea ritmului intens de implementare a reformelor pe parcursul unei perioade îndelungate, cu scopul impulsionării ritmului creșterii economice sustenabile.

Promovarea în continuare a politicilor macroeconomice și financiare prudente joacă un rol cheie în asigurarea creșterii economice durabile. Politica bugetar-fiscală se implementează în concordanță cu angajamentele asumate în cadrul Programului. Bugetul rectificat pentru anul 2017 și bugetul pentru anul 2018 prevăd, într-o manieră oportună, un nivel mai înalt al investițiilor publice și cheltuielilor sociale. Totuși, pe termen mediu, eforturile în domeniul politicii bugetar-fiscale se vor concentra asupra sporirii veniturilor, eficientizării cheltuielilor, în special în ceea ce ține de investiții, și consolidării cadrului bugetar.

Experții FMI prognozează o reducere rapidă a ritmului de creștere a inflației pe parcursul anului 2018. După ciclul de relaxare a politicii monetare pe parcursul unei perioade îndelungate, factorii de decizie trebuie să fie pregătiți să revizuiască măsurile de politică monetară în funcție de trendurile inflației prognozate.

”Sunt binevenite toate eforturile de consolidare în continuare a cadrului de politică monetară prin perfecționarea proceselor pe intern, îmbunătățirea coordonării cu alte instituții și aprofundarea comunicării”, se menționează în concluziile Misiunii FMI.

Experții au mai constatat că a fost menținută stabilitatea financiară. Eforturile ample de curățare a sectorului avansează, deși cu întârziere, inclusiv în ceea ce privește ameliorarea transparenței acționariatului și diagnosticarea băncilor. Acum, este important de accelerat eforturile în acest sens. Printre priorități se numără: transferul drepturilor de proprietate și a controlului asupra băncilor către acționarii care întrunesc condițiile de onorabilitate și profesionalism, finalizarea diagnosticării sistemului bancar și asigurarea integrității datelor din registrele ținute de Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, înființat recent, precum și și consolidarea în continuare a cadrului de reglementare și celui de supraveghere.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Politică
Pavel Filip a explicat ce a obținut actuala guvernare datorită FMI

Dinamica reformelor trebuie susținută pentru a accelera ritmul creșterii economice și a reduce sărăcia. Deși economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere moderată pe parcursul ultimelor două decenii, venitul pe cap de locuitor este sub nivelul înregistrat în statele europene învecinate. Este necesară o abordare complexă pentru a impulsiona creșterea economică, inclusiv prin reformarea sectorului public, consolidarea statului bazat pe drept, îmbunătăţirea investiţiilor în infrastructura publică și capitalul uman, precum și prin reforme de reglementare și instituționale. Trebuie să fie păstrate transparența, responsabilitatea și recuperarea costurilor în sectorul energetic. 

”În afară de aceasta, salutăm eforturile de contracarare a economiei tenebre, fapt ce ar stimula nu doar veniturile la buget, dar și oferta forței de muncă. În acest sens, reforma educaţiei este esenţială pentru dezvoltarea capitalului uman necesar pentru a sprijini creşterea economică în viitor. Este vitală promovarea cu insistență a acestei agende, precum și implementarea ei”, concluzionează experții FMI.

Membrii misiunii au avut întrevederi cu prim-ministrul Pavel Filip; viceprim-ministrul Octavian Calmîc; ministrul Finanțelor, Octavian Armașu; ministrul Justiției, Vladimir Cebotari; Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, dar și cu alți funcționari de stat de rang înalt, cu reprezentanții societății civile, ai sectorului de afaceri și ai comunității internaționale.

Fluxul de știri
0