Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Îngrijorător! Pronostic FMI: Lumea, în pragul unei noi crize economice globale

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaChristine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард
Christine Lagarde, directorul general al FMI. Директор МВФ Кристин Лагард - Sputnik Moldova
Abonare
Fondul Monetar Internațional (FMI) avertizează asupra riscului unei noi crize economice globale

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Lumea s-ar putea confrunta cu o nouă criză economică globală, din cauza politicilor băncilor centrale și a avântului actorilor de pe piață spre operațiuni riscante. Specialiștii Fondului Monetar Internațional (FMI) se arată convinși de faptul că criza financiară este inevitabilă, dacă datoriile statelor membre ale G20 se va menține la nivel de 135 de trilioane de dolari, informează Sputnik Estonia, citând ERR.

Sergiu Praporșcic și Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Ostalep: De ce Guvernul ia bani de la FMI dacă nu are de gând să-i întoarcă?

FMI avertizează că, în cazul unei noi crize economice, prețurile acțiunilor ar putea să cadă cu 15%, prețurile interne — cu 9 la sută, iar PIB global ar putea să se diminueze cu 1,7%. Cu toate că această criză va fi de trei ori mai mică decât în anul 2008, specialiștii organizației consideră că consecințele crizei vor fi resimțite.

Nu mai e mult până departe

Recent, Banca Centrală Europeană (BCE) și Sistemul Federal de Rezeve (SFR) al SUA au avertizat asupra unei posibile micșorări rapide a masei monetare și a ratelor dobânzii. Șeful BCE, Mario Draghi, anunță că în luna octombrie ar putea fi decisă înăsprirea politicii monetar-creditară a autorității europene de reglementare. La rândul său, SFR al SUA anunță reducerea programului de cumpărare a activelor. Acest program a fost lansat în timpul crizei globale și a durat până astăzi. Balanța la care a ajuns îi va permite Americii ca deja din luna octombrie să oprească reinvestirea tuturor banilor pe care îi primește atunci când vine termenul de onorare a obligațiilor. Ca rezultat, un sold de 4,5 trilioane de dolari va începe să scadă treptat.

De asemenea, șeful SFR, Janet Yellen, a declarat că este nevoie de o creștere treptată a ratei dobânzii. Yellen a subliniat că înăsprirea politicii monetare nu ar trebui să fie prea lentă, iar majorarea ratelor dobânzilor este oricum oportună.

Fluxul de știri
0