CHIȘINĂU, 12 sept — Sputnik. Interogarea de către FBI a fostului angajat al Agenției Sputnik Andrew Feinberg este în defavoarea pluralismului de opinii și a libertății presei, iar Kremlinul este îngrijorat de aceste investigații, a declarat, marți, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, informează RIA Novosti.
Anterior, făcând trimitere la surse anonime, portalul Yahoo News a comunicat că Biroul Federal de Investigații (FBI) al SUA l-a interogat pe fostul angajat al Agenției Sputnik Andrew Feinberg, în cadrul cercetărilor privind informația precum că Sputnik își desfășoară activitatea ca organ al propagandei rusești încălcând legea SUA cu privire la agenții străini (FARA). Totodată, portalul afirmă că FBI a obținut, de la Feinberg și de la Joseph John Fund — un alt fost angajat al filialei Sputnik din Washington, accesul la corespondența de lucru Sputnik.
În cele două zile, FBI așa și nu a dat un răspuns la cererea oficială de a confirma sau infirma faptul că desfășoară investigații împotriva Agenției Sputnik.
„Noi nu dispunem de informații amănunțite, însă, în tot cazul, interogarea jurnaliștilor sau a foștilor jurnaliști în legătură cu activitatea lor jurnalistică nu este, desigur, în favoarea pluralismului de opinii și libertății presei. Mai curând denotă faptul că se anunță probleme serioase legate de cenzurarea și limitarea câmpului de activitate al presei. Anume aceasta ne îngrijorează", a spus Peskov.
El a menționat că și în Rusia sunt corespondenți străini și activitatea lor este reglementată de legea Federației Ruse cu privire la mass-media.
„Nu se admite niciun fel de cenzură, niciun fel de urmărire privind conținutul… Mai mult ca atât, mijloacele de informare străine au absolut aceleași drepturi ca cele naționale", a mai spus Peskov.
Comentând informația cu privire la interogarea de către FBI a foștilor angajați Sputnik, redactorul-șef al Agenției Sputnik, Margarita Simonian, și-a exprimat convingerea că, dacă se desfășoară investigații împotriva Agenției, ar putea fi întreprinse măsuri similare față de jurnaliștii americani aflați în Rusia.
Mai mulți politicieni, inclusiv senatori americani și congresmeni, precum și președintele Franței, Emmanuel Macron, au învinuit Agenția Sputnik de amestec în campaniile electorale din SUA și Franța, însă nu au adus niciun fel de dovezi. Oficialitățile ruse au calificat aceste acuzații ca fiind vorbe goale.