CHIȘINĂU, 15 mar — Sputnik. Redactorul șef al Agenției Sputnik și al postului de televiziune RT, Margarita Simonian, a punctat într-un interviu pentru agenția de știri RNS problemele cu care se confruntă Sputnik în Țările Baltice și a relatat cum serviciile speciale interceptează discuțiile telefonice și corespondența angajaților acestui mijloc de informare în masă.
Jurnaliștii sunt „chemați la KGB-ul din localitate și sunt interogați"
„Sunt întrebați de ce s-au angajat, dacă nu cumva doresc să-și trădeze Patria. Vă imaginați una ca asta? Închipuiți-vă că în Rusia oamenii ar merge să lucreze la „Radio Libertatea", iar a doua zi i-ar suna un colonel și i-ar lua la întrebări. Acesta este cel mai rău lucru care exista în Uniunea Sovietică. Și, e de nota, la noi asta nu se mai întâmplă, pe când la ei —da. Acum, nu-i clar: Uniunea Sovietică a fost cea care i-a învățat de rău sau invers?", a spus Simonian.
Simonian a precizat că deseori materialele transmise prin poșta instituției de presă ajung la concurenții RT, lucru imposibil fără implicarea serviciilor speciale care interceptează corespondența.
"Cum se explică faptul că un material transmis prin corespondneța noastră confidențială, care niciodată și nicăieri nu a fost publicat, apare dintr-odată într-o publicație occidentală care este cunoscută prin colaborarea sa cu serviciile secrete? Ne dăm seama că a fost, pur și simplu, o scurgere de informații. Înțelegem că această, cum se zice la noi, „piece of information", a putut să apară într-o altă publicației doar în cazul în care a fost livrată de către serviciile speciale. Altfel informația nu putea să apară în alt mijloc de informare în masă", a explicat Simonian.
„Când vorbesc la telefon, când scriu ceva, eu știu că nu suntem numai în doi, ba nici în trei, dar poate nici în cinci", a adăugat redactorul șef.
Agenția Sputnik planifică să-și amplifice prezența informațională difuzată în peste 30 de limbi.
„Poți să emiți în 100 de limbi, dar să aduni un auditoriu de câteva mii de persoane. Dar se poate, așa cum procedează acum Sputnik în unele țări din spațiul postsovietic, în general, să fii pe primul loc. Imaginați-vă că în Rusia pe primul loc, ca auditoriu, nu s-ar afla mass-media ruse, dar cele străine. Sputnik urmărește anume acest scop. Desigur, sarcina noastră este ca să ne clasăm în cât mai multe țări în topul primelor cinci cele mai audiate mijloace de informare în masă. Aceasta este sarcina-minimă", a punctat Simonian.
Sputnik (sputniknews.com) este o Agenție de Presă și Radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site în peste 30 de limbi, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză, 24 de ore din 24.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>