Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ce pericole comportă pentru emigranții moldoveni o nouă lege rusească

© AFP 2024 / Kirill KudryavtsevРабочий на строительных лесах у главного входа ВДНХ, Москва
Рабочий на строительных лесах у главного входа ВДНХ, Москва - Sputnik Moldova
Abonare
Noul proiect de lege al Consiliului Federației din Rusia trebuie să curme ingerința din afară în politica internă a Rusiei; Sputnik a clarificat în ce mod noua lege privind „comportamentul indezirabil” i-ar putea afecta pe imigranți.

CHIȘINĂU, 5 sept — Sputnik. Conform statisticii, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care pleacă peste hotare își găsesc un loc de muncă în Rusia.

Printre țările din care sosesc mai multe transferuri bănești Rusia se află pe primul loc.

Însă în această țară ar putea fi adoptată o nouă lege cu impact asupra imigranților.

Noul proiect de lege elaborat de Consiliul Federației al Rusiei prevede răspunderea pentru „comportamentul indezirabil", pentru prejudicierea securității naționale și propaganda în rândurile tineretului.

Bani, dolar, portmoneu - Sputnik Moldova
De ce migranții trimit mai puțini bani acasă

Pedeapsa prevăzută pentru cetățenii ruși care desfășoară o astfel de activitate este răspunderea administrativă și chiar cea penală. Iar pentru cetățenii străini, legea vizându-i în fond pe aceștia, se prevede pedeapsa cu expulzarea din țară.

Problema constă în faptul că printre cei „indezirabili" s-ar putea întâmpla să fie activiști civici și cetățeni străini apărători ai drepturilor omului, a căror activitate în fond nu are legătură directă cu politica.

„Din punctul de vedere al intereselor de stat, acest lucru pare a fi logic și clar. Însă, în realitate, deseori legile au efecte adverse. Și atunci începe reglarea conturilor cu persoane concrete, înlăturarea partenerilor de afaceri", a menționat fostul director adjunct Serviciului Federal pentru Migrație Vladimir Postavnin, care conduce fundația „Migrația Secolului XXI".

Cum anume ar putea fi afectată asociația migranților din Rusia?

Денежные купюры США и России - Sputnik Moldova
Câți bani au transferat moldovenii plecați să muncească în străinătate

Să examinăm următoarea situație: pentru muncitorii străini a fost reținut salariul.

De obicei în asemenea situație apare fie un activist din rândurile acelorași muncitori, fie un oarecare apărător al drepturilor omului care provine din mediul imigranților și care, foarte probabil, cunoaște bine legislația rusă și apără cu succes interesele compatrioților săi.

Împotriva unui asemenea activist nu poți aplica amenințările sau forța, adică bătaia până la leșin, aceste acțiuni ținând direct de Codul Penal. Să deschizi pe numele lui dosar penal — iarăși nu se poate, dacă nu există măcar un motiv formal.

În cazul dat, un businessman sau un funcționar neonest poate întocmi un denunț efectiv precum că, din anumite motive, acțiunile activistului civic reprezintă acel „comportament indezirabil". Și, bineînțeles, petiția va fi însoțită de rugămintea de a clarifica cele întâmplate.

Deputatul Andrei Klimov, unul dintre autorii proiectului de lege, subliniază că inițiativa Consiliului Federației îi are în vizor pe „partenerii de peste ocean care, sistematic, se amestecă în treburile Rusiei". Totuși, dacă în varianta finală legea nu va fi perfecționată, ar putea avea de suferit și unele persoane care nu au atentat sub nicio formă la bazele orânduirii de stat a Rusiei.

Foto simbol - migranți - Sputnik Moldova
Republica Moldova
E oficial: În locul unui moldovean plecat din țară, vin doi străini

„Formulările trebuie să fie cât mai concrete, bine puse la punct și clare. Deoarece problema legilor ruse constă în faptul că formularea lor abstractă conduce la abuzuri. Așa cum în URSS exista un articol pentru agitația antisovietică. Dar ce este agitația antisovietică — înțelege-o cum vrei", a explicat Iuri Moscovski, specialist în legislația migrației, directorul fundației „Dobrososedstvo" („Buna vecinătate"), citat de Sputnik Tadjikistan.

În consecință, decizia de expulzare a mai multor cetățeni străini va fi luată respectând litera și nicidecum spiritul legii.

Proiectul de lege cu privire la „comportamentul indezirabil" a fost transmis Dumei de Stat la începutul anului 2017 și va fi o completare a legii federale actuale „Cu privire la organizațiile indezirabile" care a fost adoptată în anul 2015, însă se va extinde nu doar asupra organizațiilor și ONG-urilor, ci și asupra persoanelor fizice.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Presa a aflat ce le-a promis Igor Dodon reprezentanților diasporei

Este foarte probabil ca această inițiativă să dubleze parțial art. 283 din Codul Penal al Federației Ruse referitor la „Ațâțarea urii sau a vrajbei", ceea ce în contextul dat se consideră ca activitate antistatală.

Adresările cu rugămintea de a verifica persoanele „indezirabile" vor putea fi trimise Procuraturii Generale a Federației Ruse de către deputați și senatori.

Proiectul de lege a fost eleborat în urma declarațiilor recente ale lui Vladimir Putin referitor la faptul că politicienii străini și chiar serviciile speciale s-au interferat de mai multe ori în problemele politice interne ale Rusiei.

Fluxul de știri
0