Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți bani au transferat moldovenii plecați să muncească în străinătate

© Sputnik / Александр Демьянчук / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры США и России
Денежные купюры США и России - Sputnik Moldova
Abonare
Evoluția transferurilor mijloacelor bănești din străinătate rămâne îngrijorătoare, în pofida unor aspecte pozitive semnalate de BNM.

CHIȘINĂU, 28 — Sputnik. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, anul în curs a început cu tendințe pozitive în ceea ce privește transferurile bănești de peste hotare efectuate în favoarea persoanelor fizice: în ianuarie 2017 acestea au fost cu peste un sfert (28,1%) mai mari față de perioada similară a anului trecut.

Astfel, prin intermediul băncilor licențiate în țară au fost transferate mijloace bănești în valoare netă de 74.58 milioane de dolari. Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au dus la diminuarea transferurilor cu 1.8 puncte procentuale.

вице-президент Национального банка Ион Стурзу - Sputnik Moldova
În ce să investim economiile și dacă putem avea încredere în băncile din Moldova

Totodată, dacă ne raportăm la luna precedentă, rezultatele din ianuarie nu par atât de optimiste. În decembrie 2016, în Republica Moldova au fost transferate 93,97 de milioane de dolari. Totodată, pe parcursul anului 2016 transferurile au constituit în total 1,079 de miliarde de dolari, ceea ce este considerabil mai puțin decât în anii precedenți.

Potrivit statisticii, locuitorii de la sat depind într-o măsură mai mare de transferuri bănești de peste hotare, veniturile lor fiind constituite în bună măsură din respectivele transferuri.

Potrivit BNM, sumele acestor transferuri nu includ doar remiterile migranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării, ci şi alte transferuri valutare, cum ar fi pensii, salarii etc.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0