Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Locuitorii din Țânțăreni amenință: Pe 1 septembrie vom bloca drumurile naționale

© Sputnik / Evghenii PanasencoSchema gunoiștei municipale din s. Țânțăreni
Schema gunoiștei municipale din s. Țânțăreni - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii satului Tânțăreni din raionul Anenii Noi vor să reia protestele. Oamenii amenință că pe 1 septembrie vor bloca un traseu național
Locuitorii din Țânțăreni amenință: Pe 1 septembrie vom bloca drumurile naționale

Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că în localitatea lor va fi amenajată platforma de depozitare a deșeurilor menajere, fără ca promisiunile făcute de autorități la începutul lunii iulie să fi fost îndeplinite. Dacă autoritățile nu se vor ține de cuvânt până la sfârșitul lunii august, localnicii amenință că pe 1 septembrie vor bloca un drum național.

Înainte de a vă reaminti despre ce promisiuni este vorba, este cazul să facem o retrospectivă a evenimentelor ce s-au derulat în jurul platformei de colectare a deșeurilor de la Țânțăreni.

Pe 6 iulie, o știre care denotă mult pozitivism a fost publicată de majoritatea surselor media "De astăzi platforma de la Țânțăreni va fi redeschisă. Autoritățile de la Chișinău și cele de la Țânțăreni au ajuns la un acord în acest sens. Municipalitatea promite că va repara digul și stația de epurare."

Свалка в Тараклийском районе - Sputnik Moldova
Societate
Moldova se transformă într-o groapă mare, plină de gunoi și cadavre – FOTO

Pe 6 și 7 iulie, subiectul a fost discutat intens, iar autoritățile au răsuflat ușurate pentru că vor avea în sfârșit unde să depoziteze gunoiul. Mai mult decât atât, au făcut și promisiuni deloc de neglijat. "Primăria Chișinău va finanța mai multe proiecte de infrastructură, cum ar fi iluminatul stradal sau reparația drumurilor din Ţânţăreni. Pe lângă aceasta, copii din localitatea din preajma poligonului vor primi foi gratuite la tabere de odihnă. "

Tot pe 6 iulie, primarul comunei Ţânţăreni, Ina Pașcan, a declarat în fața presei că "Nu ni s-a impus nimic. Noi am fost conștienți de faptul că, din păcate, avem o groapă de gunoi care a fost construită în localitate cu mulți ani în urmă și când s-a construit aceasta, nimeni nu și-a pus întrebarea dacă ea corespunde normelor. Noi suntem generația care trebuie să răspundă de alegerea făcută cu mulți ani în urmă".

Aceste declarații au fost făcute la doar patru luni distanță de momentul în care (în luna martie 2017), primarul comunei Țânțăreni, Ina Pașcan, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că localitatea și așa este într-un pericol iminent de poluare, iar autoritățile locale nu vor accepta ca, în schimbul a zece milioane de lei, să pună în pericol sănătatea oamenilor.

Mai mult decât atât, primarul a făcut o declarație tăioasă la adresa edilului-șef al Capitalei, Dorin Chirtoacă. Iată ce declara Ina Pașcan în martie 2017: ”Dorin Chirtoacă, prin toate afirmațiile pe care le face, dacă atât de mult dorește să rezolve problemele din Chișinău, să facă groapă de gunoi la el în localitate și să le promită oamenilor zece milioane. Și să le creeze condiții și o groapă ecologică, ca să nu aibă efect negativ. Noi nu vrem nimic, noi dorim doar să ne lase în pace ca să putem trăi și copii noștri să fie sănătoși'', spune primarul de Țânțăreni, Ina Pașcan.

Interviul video îl puteți urmări pe https://sputnik.md/video/20170322/11756387/gunoiste-tintareni-chitoaca.html

Tot în luna iulie, pe marginea acestui subiect s-a expus și viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, actualmente primar interimar.

Примар Цынцарен Инна Пашкан - Sputnik Moldova
Prețul pe care trebuie să-l plătească Primăria Chișinău comunei Țânțăreni

"Vreau să îmi exprim recunoștința față de verticalitatea doamnei primar de Ţânţăreni. Vreau să vă asigur că toate acele obligațiuni pe care Primăria Chișinău și le-a asumat astăzi vor fi îndeplinite" a menționat viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu.

Visul în culori roz —doar promisiuni goale

Pe 15 august, corespondenții Sputnik Moldova au mers în localitatea Țânțăreni să vadă cum decurg lucrările de amenajare a platformei și să discute cu oamenii din sat și cu primarul din Țânțăreni, Ina Pașcan. Deși anterior Ina Pașcan a fost foarte deschisă să ne ofere interviu, acum nu a mai răspuns la telefon. Pe oameni i-am găsit nemulțumiți, chiar indignați și s-au arătat ostili față de actuala conducere a localității pe care au învinuit-o de trădare.

Amintim că Consiliul Municipal Chișinău a aprobat alocarea a 39,3 milioane de lei pentru diferite lucrările de modernizare a poligonului, dar și pentru compensarea localnicilor din Ţânţăreni. Oamenii spun însă că acești bani sunt cheltuiți ineficient.

Tomberon de gunoi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filip: chișinăuienii vor duce gunoiul la ușile lor. Cui s-a adresat premierul

Liuba Ilovan, consilier din partea Partidului Popular din Republica Moldova în Consiliul Local Țânțăreni, raionul Anenii Noi, afirmă că "milioanele despre care se spune că au venit sau vor veni în sat au fost repartizate inechitabil și foarte dubios. Spre exemplu, un stadion care a fost construit cu 80 de mii de lei, acum s-a decis să fie reparat cu 120 de mii de lei.  Este o spălare de bani. Oamenii sunt iritați, nu mai vor nici milioane, nici deșeuri în localitate, s-au pus din nou  pe gânduri și probabil vor relua protestele. Actualmente amenajarea acestei platforme pentru depozitarea gunoiului nu corespunde tuturor cerințelor, practic gunoiul se duce direct în pământ. Este o crimă ceea ce se face la noi în localitate."

"Tot satul este nemulțumit de modul în care a procedat primarul de Țânțăreni. Noi am votat-o doar pentru faptul că era împotriva amenajării acestei platforme de depozitare a gunoiului în localitatea noastră, dar a ținut în taină planul pe care-l avea. La adunarea satului unde a fost pusă în discuție această problemă oamenilor le-a fost adus la cunoștință doar faptul că va fi amenajată și punct, pentru că așa au decis consilierii. Acum mașinile cu gunoi trec pe lângă casele noastre. E un miros insuportabil. Noi nu știm ce să facem ca să ne apărăm drepturile. Nouă nu ne trebuie nici bani, nici drumuri, nici iluminare stradală. Noi vrem doar să ne păstrăm sănătatea și liniștea sufletească" spune doamna Veronica, pensionară din satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi.

Edurad Vinițchi, locuitor al satului Țânțăreni, menționează că "potrivit acordului încheiat între autorități, nimeni nu va purta răspundere dacă barajul se va distruge în urma unor calamități naturale. Deja au fost incidente în urma ploilor mari din ultimul timp, digul de protecție este instabil. Este un miros insuportabil. Pe lângă toate acestea, apa deja este contaminată deoarece deșeurile sunt depozitate practic în pământ și apoi se scurg în apele freatice de suprafață”.

Șobolani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă! Șobolanii ar putea invada întreg orașul Chișinău

O altă locuitoare a satului spune că aerul a devenit greu de respirat. "Noi suntem nemulțumiți din cauză că mirosul este insuportabil. Când a fost adunarea general a satului, oamenii au semnat că sunt împotriva aducerii gunoiului în satul nostru. Au fost promisiuni că vor fi făcute investiții în sat. Noi nu vedem să se facă ceva, cu excepția plombării câtorva gropi. Ei acum investesc așa ca să ne ungă ochii. Noi vrem să închidă această platformă de colectare a gunoiului să avem aer curat. Cât timp a fost închisă această platformă, aerul putea fi respirat și apa putea fi băută."

"Noi locuim în casa de lângă drumul pe unde circulă mașinile de mare tonaj pline cu gunoi. Deja au apărut crăpături, am reparat cu propriile puteri, nu am cerut niciun ban de la nimeni. Dar pereții se risipesc din cauză că aceste mașini circulă cu viteză mare de se zguduie casa" povestește Mariana Răducan, locuitoare a satului Țânțăreni din raionul Anenii Noi.

Reprezentanții Primăriei Chișinău spun cu mâna pe inimă că își îndeplinesc promisiunile făcute

Solicitat de Sputnik Moldova, directorul adjunct al Regiei Autosalubritate a Municipiului Chișinău, Alexandru Bajura, a declarat că lucrările de amenajare a platformei de colectare a gunoiului de la Țânțăreni sunt în toi și că toate promisiunile făcute de autorități vor fi respectate.

"Cetățenii tot timpul sunt și mulțumiți, și nemulțumiți. Noi ne facem treaba. Condițiile pe care locuitorii satului din Țânțăreni le-au pus se îndeplinesc. Unele chiar deja au fost îndeplinite. Sunt unele lucrări care durează mai mult. Spre exemplu restabilirea rezervorului de apă. Lucrările de reparație la grădiniță vor fi finalizate în această săptămână, la fel a fost deja instalat iluminatul stradal, deșeurile sunt transportate gratuit. Noi muncim" a declarat Bajura.

Situația este tensionată în satul Țânțăreni, se pare că oameni au pierdut încrederea în actualul lor primar. Ne rămâne să vedem dacă autoritățile vor face investițiile promise în această localitate și vor avea grijă de sănătatea oamenilor. Deoarece, în cazul în care vor da dovadă de neglijență, se va repeta scenariul după care o altă groapă de gunoi, de data aceasta din orașul Cimișlia, a ajuns o problemă care se pare că nu mai are nicio soluție. Fum înecăcios, miros de cauciuc ars, pungi de plastic în grădini și șobolani. Acestea sunt câteva dintre problemele pe care le generează o groapă de gunoi din imediata apropiere a orașului Cimișlia. În timp ce localnicii își exprimă nemulțumirea, autoritățile locale spun că deocamdată nu au o soluție pentru depozitarea deșeurilor. Groapa de gunoi autorizată, care se întinde pe o suprafață de 3 hectare, este amplasată la aproximativ 400 de metri de casele locuitorilor din Cimişlia.

Deocamdată, la Țânțăreni, așa cum ne-a spus sarcastic paznicul de la platforma de colectare a deșeurilor, mai vine câte un lup, mai vede câțiva fazani prin apropiere, asta însemnând că încă situația ecologică nu este scăpată de sub control.

Autori: Cristina Bumbu-Dănuță și Radu Hatmanu

Fluxul de știri
0