CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Capitala Republicii Moldova s-ar putea pomeni din nou, la propriu, împotmolită în gunoi. Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat luni la ședința săptămânală a direcțiilor Primăriei Chișinău că până în prezent nu s-a ajuns la un numitor comun cu locuitorii de la Țânțăreni, raionul Anenii Noi, privind evacuarea deșeurilor menajere din Capitală.
Primăria mai are la dispoziție 16 zile, timp în care locuitorii din Bubuieci au solicitat administrației locale din Chișinău să găsească un alt loc de evacuare a gunoiului. Ziua de 5 iulie este data limită la care Primăria Chișinău trebuie să propună o altă soluție privind depozitarea deșeurilor din Capitală. Din acea zi, locuitorii din Bubuieci au anunțat că vor bloca din nou accesul către depozitul din strada Uzinelor.
”Mai sunt două săptămâni. Vom lucra zi și noapte, astfel ca să nu fie întrerupt procesul de evacuare a deșeurilor din Chișinău”, a declarat Grozavu.
Viceprimarul a precizat că discuțiile cu locuitorii și administrația locală din Țânțăreni vor continua. Grozavu a solicitat responsabililor din Primărie să se asigure și să găsească soluții de rezervă.
”Variante de alternativă ar exista, dar nu poți depozita gunoi fără a pregăti straturile izolante, lucru care cere cel puțin jumătate de an”, a precizat Grozavu.
La începutul lunii iunie, Capitala Republicii Moldova s-a confruntat cu o criză fără precedent. Timp de aproape o săptămână, gunoiul menajer din Chișinău nu a fost evacuat din cauză că locuitorii comunei Bubuieci au blocat accesul autospecialelor spre platforma din localitate.
Centrul Municipal de Sănătate Publică din Chișinău a avertizat asupra riscurilor care îi amenință pe locuitorii Capitalei, ce pot apărea în rezultatul tergiversării evacuării deșeurilor. Neevacuarea la timp a deșeurilor creează riscuri pentru agravarea situației epidemiologice a mai multor maladii infecțioase. Potrivit acestora, grămezile de gunoi reprezintă un mediu ideal pentru dezvoltarea și înmulțirea microbilor patogeni, sunt atrași vectorii vii, în primul rând câinii, pisicile, rozătoarele, insectele, care sunt transmițători ai multor infecții.
Consecințele crizei de la începutul lunii iunie au fost resimțite imediat în Chișinău. Mai multe sectoare din Capitală au fost invadate de șobolani. Specialiștii de la deratizare lucrează și în prezent pentru a lichida focarele de infecții.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|