Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Filip: chișinăuienii vor duce gunoiul la ușile lor. Cui s-a adresat premierul

© Sputnik / Miroslav RotariTomberon de gunoi
Tomberon de gunoi - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
De astăzi, 6 iulie, gunoiul menajer din orașul Chișinău va fi evacuat la poligonul de stocare a deșeurilor din comuna Țânțăreni, raionul Anenii Noi

CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik. Capitala Republicii Moldova se pare că nu va mai trece printr-o criză a gestionării deșeurilor cu care s-a confruntat acum o lună. Primăria comunei Țânțăreni a ajuns la o înțelegere cu Primăria municipiului Chișinău cu privire la stocarea deșeurilor menajere din Capitală la poligonul din apropierea satului Țânțăreni. Garant al acestei înțelegeri este Guvernul Republicii Moldova.

Premierul Pavel Filip a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că vina pentru problema evacuării deșeurilor menajere din Chișinău o poartă administrația locală, dar și unii politicieni.

”Dacă ai știut că există o problemă atât de mare, având 6 ani de zile, de ce nu ai identificat o soluție? Lucrurile au mai fost complicate pentru că unii politicieni iresponsabili au încercat în aceste săptămâni să provoace o criză uriașă a deșeurilor în Chișinău. Acești politicieni au mers la Țânțăreni să cheme oamenii la proteste. Îmi pare rău că în Republica Moldova avem asemenea forțe politice care vor să crească în baza necazurilor oamenilor. Așa politicieni nu pot exista mult timp”, a declarat Filip.

Premierul i-a avertizat că dacă nu se vor opri, atunci le va face public numele.

Жилой дом - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Locuitorii orașului Chișinău vor plăti mai mult pentru serviciile comunale

”Dacă vor continua să facă această mizerie, vom face public numele lor și să se aștepte că chișinăuienii vor duce gunoiul la ușile lor”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău.

Premierul a precizat că va monitoriza personal cum sunt respectate angajamentele asumate de Primăria Chișinău față de administrația locală din Țânțăreni.

Potrivit contractului semnat de cele două primării, care va avea pentru început o durată de 2,6 ani, comuna Țânțăreni va beneficia de câteva lucruri importante. Această comună va primi anual câte 6 milioane de lei. Va fi consolidat și întreținut barajul platformei de deșeuri, va fi achiziționată și montată Stația de tratare și filtrare a levigatului. Vor fi lichidate gunoiștile neautorizate din localitate, va fi reabilitată Stația de tratare a apei, vor fi pornite lucrările pentru iluminatul stradal, se va asigurarea reparația drumurilor din localitate și drumul de acces la gunoiște. Ulterior, va fi construit un drum de ocolire spre platformă și plantată o fâșie forestieră în perimetrul poligonului și un gard de protecție.

De asemenea, în Țânțăreni va fi construit un Centru de sănătate, iar copiilor din comună le vor fi acordate foi de odihnă în tabere.

Primarul satului Țânțăreni, Ina Pașcan, a anunțat în cadrul aceleiași conferințe de presă că dacă condițiile contractului vor fi respectate, atunci termenul acestuia va fi prelungit peste 2,6 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0