Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Statutul cetățenilor UE în Regatul Unit: Ce trebuie să știe moldovenii

© AFP 2022 / DANIEL LEAL-OLIVASФлажки Британии и флаг ЕС еа фоне парламента в Лондоне
Флажки Британии и флаг ЕС еа фоне парламента в Лондоне - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul britanic îşi actualizează periodic pagina oficială a instituţiei cu cele mai recente informații despre statutul cetățenilor europeni din Marea Britanie și a familiilor acestora, pe măsură ce negocierile cu UE avansează

CHIȘINĂU, 17 aug — Sputnik. Guvernul britanic susţine că, de la referendumul din vara trecută, a demonstrat clar că este preocupat să asigure, cât mai curând posibil, atât drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit, cât și drepturile cetățenilor britanici din statele membre ale UE.

Autorităţile britanice au publicat un document care prezintă oferta Marii Britanii pentru cetățenii europeni și familiile acestora, care locuiesc în Regatul Unit.

Pe pagina oficială a Guvernului britanic se precizează că nu este nevoie ca cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie să întreprimdă ceva în prezent. Se dau asigurări că statutul cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie nu se va schimba câtă vreme Marea Britanie rămâne în UE. Cetăţenii care vor să primească cele mai recente informații cu privire la statutul lor se pot înscrie pentru a primi actualizări prin e-mail.

Iată oferta Guvernului britanic pentru cetățenii UE:

— Persoanele care au locuit permanent în Marea Britanie timp de 5 ani vor putea să solicite rămânerea pe termen nelimitat, prin obținerea unui „statut stabil". Aceasta înseamnă că acești cetățeni vor avea dreptul să locuiască în Marea Britanie, să aibă acces la fonduri și servicii publice și să solicite cetățenia britanică.

British Union flag waves in front of the Elizabeth Tower at Houses of Parliament containing the bell know as Big Ben in central London - Sputnik Moldova
Ce trebuie să facă moldoveni din UK dacă vor să rămână acolo după BREXIT

- Persoanele care au sosit înainte de data-limită, fără a avea însă 5 ani de şedere la data ieşirii ţării din UE, vor putea solicita să rămână până la împlinirea celor 5 ani. Apoi vor putea solicita şi obţinerea statutului stabil.

- Persoanele care sosesc după data-limită vor putea solicita permisiunea de a rămâne după ce Marea Britanie va părăsi UE, conform prevederilor viitoarelor acorduri privind imigraţia referitoare la situaţia cetățenilor UE.

- Membrii de familie care locuiesc cu cetățenii europeni sau se alătură acestora înainte de ieșirea Regatului Unit vor putea, de asemenea, să solicite statut stabil după 5 ani de şedere în Marea Britanie. În aceste cazuri, data-limită nu se va aplica.

Data-limită va fi stabilită în timpul negocierilor, dar ea nu trebuie să fie mai devreme de 29 martie 2017 (data declanșării articolului 50) sau mai târziu decât data la care Marea Britanie părăsește UE.

Guvernul britanic susţine că vrea să-i asigure pe cetățenii UE care au statut stabil și pe cei care au obţinut permisiunea de ședere temporară că vor avea în continuare, în general, acelaşi acces la asistență medicală, la educație, beneficii și pensii.

Britain's Prime Minister Theresa May's launches her election manifesto in Halifax, May 18, 2017. - Sputnik Moldova
Brexit: Oferta UK privind drepturile cetăţenilor europeni şi presiunile UE

Urmează să fie lansat un sistem prin care cetățenii să poată solicita statut stabil înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, astfel încât persoanele care doresc să îl solicite să poată face acest lucru mai devreme. Cetățenilor UE li se va cere să depună o cerere la Ministerul de Interne pentru a obține documentația care să le confirme noul statut.

În prezent, se analizează modul cum va arăta viitorul sistem de imigrație legat de situaţia cetățenilor UE care sosesc după data-limită.

Solicitarea unui document de ședere

Toţi cetățenii din UE și familiile acestora care locuiesc în Regatul Unit vor trebui să depună la Ministerul de Interne cereri pentru obţinerea permisiunii de ședere. După părăsirea UE, acest lucru va fi impus de legislația britanică. Guvernul britanic susţine că va fi un proces simplu pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei care dețin deja un document prin care le este permisă şederea permanentă în conformitate cu reglementările actuale privind libera circulație. Se aşteaptă ca noul sistem de înregistrare online a cererilor să funcţioneze deja în 2018.

Documentele de ședere vor dovedi (de exemplu, angajatorilor sau prestatorilor de servicii publice) că cetăţenii europeni au permisiunea de a continua să locuiască și să lucreze legal în Regatul Unit.

Perioada pentru depunerea de cereri

Premierul britanic Theresa May - Sputnik Moldova
Ce drepturi vor avea moldovenii cu pașaport românesc după Brexit

În momentul în care Marea Britanie va părăsi UE, cetățenilor europeni nu li se va cere să părăsească Marea Britanie dacă nu vor deţine documente în conformitate cu cerinţele noului sistem. Va exista o perioadă în care tuturor cetățenilor UE și familiilor acestora li se va permite să rămână. Aceasta va fi „perioada de grație".

Perioada de grație va fi o perioadă fixă de timp (care va fi confirmată în timpul negocierilor) de până la 2 ani. Dacă cetăţenii nu primesc un document care să le confirme noul statut până la sfârșitul acestei perioade, nu vor mai avea permisiunea de a rămâne în Regatul Unit.

Statutul de rezident permanent în temeiul legislației UE

Statutul de rezident permanent este legat de calitatea Regatului Unit de membru al UE, astfel că nu va mai fi valabil după ieşirea ţării din blocul comunitar. Cetăţenii care deţin deja un document care le certifică statutul de rezident permanent vor trebui să solicite un nou document pentru statut stabil.

În conformitate cu legislația UE, în prezent ei nu au nevoie de un nou document care să le confirme statutul de rezident în Regatul Unit. Însă există un mic număr de excepții în acest caz: dacă se solicită cetățenia britanică, dacă cetăţeanul sponsorizează cererea partenerului său pentru obţinerea vizei conform cu regulile privind imigrația, sau pentru a obţine dreptul de a intra sau de a locui în Marea Britanie dacă sunteți membru al familiei extinse a unui cetățean UE.

Cetăţenii din UE care sosesc în Marea Britanie după data-limită

City of London - Sputnik Moldova
În ce condiţii moldovenii ar putea să lucreze în Marea Britanie după Brexit

Dacă sosiți înainte de data când Marea Britanie părăsește UE, indiferent când s-a stabilit data-limită convenită, nu va trebui să părăsiți Regatul Unit. Veţi beneficia de perioada de grație în care vi se va permite să rămâneţi în Regatul Unit.

Totuşi, dacă doriți să rămâneți în Regatul Unit după încheierea perioadei de grație, trebuie să solicitați permisiunea de a rămâne înainte de acest termen. În prezent se dezbat detaliile cu privire la normele în acest sens pentru cetățenii UE care sosesc după data-limită. Guvernul britanic susţine că va oferi cetățenilor și companiilor europene suficient timp pentru a se pregăti în acest sens.

Angajații britanici și cetățenii europeni

Dacă sunteți cetățean european care lucrează în Regatul Unit sau o companie din Marea Britanie care angajează cetățeni europeni, nu trebuie să faceți nimic în prezent. Nu va exista nicio schimbare în ceea ce privește drepturile și statutul cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie înainte de ieşirea ţării din UE.

După ieşire, cetățenii UE vor trebui să solicite obţinerea unui document care să certifice că au permisiunea de a lucra în mod legal în Regatul Unit. Guvernul britanic susţine că se va oferi suficient timp pentru aceasta și că va colabora îndeaproape cu companiile pentru a analiza modul în care vor fi afectate de aceste schimbări.

Guvernul britanic asigura întreprinderile și comunitățile că vor avea posibilitatea să-şi afirme punctul de vedere în acest sens şi cu privire la noul sistem privind imigraţia.

Fluxul de știri
0