Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În ce condiţii moldovenii ar putea să lucreze în Marea Britanie după Brexit

© Flickr / Gabriel CalderónCity of London
City of London - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii care deţin paşaport moldovenesc vor avea totuși permisiunea să trăiască şi să muncească în Marea Britanie după Brexit, însă în anumite condiţii, potrivit unui anunţ făcut de ministrul britanic de Interne Amber Rudd

CHIŞINĂU, 29 iul — Sputnik. Ministrul britanic de Interne a declarat că libera circulație se va încheia oficial în martie 2019, când Marea Britanie va părăsi UE, dar a dezvăluit planuri care sugerează că regimul existent privind imigraţia va rămâne în mare parte neschimbat în perioada de tranziție după Brexit, potrivit The Telegraph.

Amber Rudd a spus că cetăţenii europeni vor avea totuși permisiunea să trăiască şi să lucreze în Marea Britanie după Brexit după ce vor trece printr-un proces de înregistrare.

Brexit - Sputnik Moldova
Avertizare pentru moldoveni: Gata cu libera circulație în Marea Britanie

Sursele guvernamentale au recunoscut că normele care vor reglementa imigraţia din UE în perioada de tranziție „ar putea fi similare unui acord" pentru libera circulație.

Deputații eurosceptici şi-au exprimat îngrijorarea că Guvernul nu îşi propune în mod serios reducerea imigrației nete, unul dintre aceştia avertizând că un plan de înregistrare nu trebuie utilizat ca o modalitate de a „menține sistemul existent în vigoare, însă cu un alt nume".

Amber Rudd a prezentat noi detalii privind planurile sale legate de imigraţie după Brexit într-o scrisoare către Comitetul Consultativ pentru Imigraţie, organismul independent căruia ministrul i-a cerut să prezinte un raport cu privire la numărul și localizarea cetăţenilor UE care lucrează în toate sectoarele economiei.

Aceasta i-a spus președintelui comitetului, profesorul Alan Manning, că în perioada de tranziție va fi în vigoare un „sistem simplu de înregistrare și documentare a noilor sosiţi".

„Un sistem de înregistrare care să permită cetățenilor UE să-și dovedească dreptul de a trăi și de a lucra în Regatul Unit constituie cerința principală pentru ca un sistem de control al imigrației să funcţioneze", a adăugat ministrul britanic.

Durata implementării urmează să fie stabilită în cadrul negocierilor cu privire la Brexit, însă miniștrii au sugerat că acest proces va dura între doi şi patru ani.

Unii parlamentari consideră că măsura reprezintă o dovadă în plus că Guvernul ajunge să aibă o abordare privind Brexit în care este acordată prioritate locurilor de muncă, în loc să se concentreze asupra reducerii imigrației nete.

Fluxul de știri
0