Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce drepturi vor avea moldovenii cu pașaport românesc după Brexit

© AFP 2024 / JOHN THYSPremierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May - Sputnik Moldova
Abonare
Ce drepturi vor avea moldovenii cu pașaport românesc după ce prim-ministrul Regatului Unit, Theresa May, a anunțat ruperea completă a Marii Britanii de Uniunea Europeană

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik. Theresa May, care a declanşat miercuri Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, iniţiind astfel procesul de separare de Uniunea Europeană, a anunțat în discursul său că Regatul Unit va face tot posibilul să garanteze, după Brexit, drepturile cetățenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie.

Promisiunea a fost făcută miercuri, în cadrul discursului său rostit în Camera Comunelor.

”Când voi sta la masa negocierilor în lunile următoare, voi reprezenta fiecare persoană din întregul Regat Unit — tineri și bătrâni, bogați și săraci, fiecare oraș, sat și toate cătunele dintre ele. Inclusiv pe acei cetățeni ai UE pentru care această ţară a devenit casa lor", se precizează în fragmentul extras din discurs.

Prim-ministrul a adăugat că urmăreşte să obțină un acord potrivit pentru „fiecare persoană din această țară".

Ea a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk. Acesta a publicat pe contul său de Twitter o imagine în care reprezentantul Marii Britanii îi înmânează scrisoarea, notând că aceasta este "Scrisoarea cu privire la activarea articolului 50.

Conform regulilor prevăzute de articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, statul care dorește să iasă din UE trebuie să o facă peste doi ani după expedierea unei notificări oficiale. În acest fel, Marea Britanie va trebui să părăsească UE în 29 martie 2019".

Decizia privind ieșirea Marii Britanii din UE a fost luată în urma referendumului din 23 iunie 2016.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0