Brexit: Oferta UK privind drepturile cetăţenilor europeni şi presiunile UE

© REUTERS / Phil NobleBritain's Prime Minister Theresa May's launches her election manifesto in Halifax, May 18, 2017.
Britain's Prime Minister Theresa May's launches her election manifesto in Halifax, May 18, 2017. - Sputnik Moldova
Abonare
UE face presiuni puternice asupra prim-ministrului britanic, Theresa May, pentru a-și îmbunătăți planurile privind drepturile cetățenilor UE, după ce oferta sa a fost criticată de liderii europeni

CHIȘINĂU, 26 iun — Sputnik. Reprezentanţii instituțiilor UE au descris ca fiind „sub așteptările noastre" planurile Marii Britanii privind drepturile cetățenilor UE, spunând că acestea „nu reuşesc" să garanteze că drepturile cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie vor fi pe deplin protejate după Brexit, potrivit The Independent

Liderii statelor europene au spus că propunerile prim-ministrului britanic sunt „vagi" și lasă fără răspuns „mii de întrebări". Reacţia de nemulţumire a liderilor europeni reflectă cât de dificile pot fi negocierile asupra unor chestiuni mai spinoase.

La o reuniune la nivel înalt a Consiliului European, premierul britanic a părut chiar să aibă o poziție slabă cu privire la chestiunea crucială legată de ideea de a pune capăt influenței Curții Europene de Justiție după Brexit.

Brexit - Sputnik Moldova
Câți moldoveni din Marea Britanie vor fi obligați să-și facă bagajele?

May va publica luni un document cu toate detaliile despre modul în care dorește să rezolve problema privind drepturile cetățenilor UE şi tot luni va face o declarație în Camera Comunelor cu privire la reuniunea de la Bruxelles. 

Theresa May s-a oferit să garanteze, după Brexit, statutul a aproape toţi cetăţenii din UE care locuiesc în Marea Britanie (aproximativ trei milioane), dar a rămas neclar ce se va întâmpla cu un număr de persoane care au sosit în Regatul Unit după declanșarea articolului 50. De asemenea, au fost lăsate fără răspuns întrebări în legătură cu drepturile membrilor familiilor cetățenilor UE. 

„Prima mea impresie este că oferta Marii Britanii este sub așteptările noastre și riscă să agraveze situația cetățenilor. Echipa noastră pentru negocieri va analiza în detaliu oferta imediat ce o vom primi pe hârtie", a declarat, la o conferinţă de presă, președintele Consiliului European, Donald Tusk. 

De asemenea, președintele Comisiei Eurpene, Jean-Claude Juncker, a descris propunerile ca fiind „un prim pas, dar nu este suficient".

 Coordonatorul pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a declarat că oferta „nu garantează în totalitate drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit", adăugând că speră că documentul conţinând poziția Regatului Unit, așteptat luni, va prezenta şi garanţiile aşteptate. 

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că propunerile reprezentă „un început bun", dar a atras atenţia că există „multe alte probleme" de lămurit înainte ca Marea Britanie să ajungă la un acord privind retragerea din UE.

Potrivit propunerilor Theresey May, persoanele care locuiesc în Marea Britanie de cinci ani vor avea un „statut permanent", care le va asigura situaţia în această țară. 

Orice persoană care a sosit după declanșarea articolului 50, dar înainte de o dată limită care urmează să fie stabilită, va avea, de asemenea, posibilitatea de a rămâne timp de cinci ani și de a obține statutul. 

Însă persoanelor care sosesc după data limită, dar înainte de ziua ieşirii Marii Britanii din UE, li se va acorda o „perioadă de grație" de până la doi ani pentru a-şi „pune la punct" situaţia şi ar putea să rămână pentru cinci ani și să câștige un statut stabil, însă va exista şi posibilitatea să nu poată rămâne să locuiască în Marea Britanie.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0