Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova răspunde: personalul Ambasadei SUA va fi redus cu 755 de persoane

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaPresident Vladimir Putin visits Greece
President Vladimir Putin visits Greece - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia lui Putin, relațiile dintre cele două țări nu se va îmbunătăți prea curând

CHIȘINĂU, 31 iul — Sputnik. Moscova a așteptat suficient, sperând că situația se va îmbunătăți, ultimele evoluții denotă însă că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, a declarat președintele Rusiei Vladimir Putin.

Putin a făcut această declarație în contextul în care Rusia a decis expulzarea a 755 de diplomați americani, drept răspuns la sancțiunile votate săptămâna trecută de Congresul Statelor Unite.

Într-un interviu publicat de vesti.ru, Putin a explicat de ce a răspuns Rusia la proiectul de lege american privind sancțiunile.

Clădirea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei - Sputnik Moldova
Rusia ar putea răspunde astfel la noile sancțiuni ale SUA

Putin a menționat că SUA a întreprins iarăși pași de natură să înrăutățească relațiile ruso-americane, fără a fi existat vreun motiv pentru aceasta.

”Am așteptat suficient timp, în speranța că se va schimba ceva, că lucrurile vor evolua în bine. Putem constata însă că acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Nu mă refer acum la anumite motive politice interne din interiorul Statelor Unite. Am considerat însă necesar să arătăm că nici noi nu vom mai lăsa aceste acțiuni fără un răspuns pe măsură”, a afirmat Putin.

Vineri, 28 iulie, Ministerul rus de Externe a anunțat că, de la 1 septembrie, personalul ambasadei SUA la Moscova, împreună cu cel din consulatele americane din întreaga Federație Rusă va număra cel mult 455 de persoane.

Cifra surprinzător de mare a funcționarilor americani din Rusia este apreciată la aproximativ 1100 de angajați, diplomați și personal auxiliar, conform unor surse citate de Reuters. Departamentul de Stat american nu a oferit presei numărul exact al personalului diplomatic american din Rusia.

Congresul SUA - Sputnik Moldova
Deja și UE se simte amenințată de sancțiunile antirusești ale SUA

Reamintim că, la finele anului trecut, Administrația Obama a expulzat 35 de diplomați ruși, fără ca Moscova să întreprindă acțiuni de răspuns. Mai mult, Vladimir Putin a făcut atunci un gest apreciat de întreaga lume, invitând copiii diplomaților americani la sărbătorile de Crăciun organizate la Kremlin.

Este posibil ca această măsură să fie până la urmă favorabilă pentru Administrația Trump, al cărei țel declarat este ameliorarea relațiilor cu Rusia; corpul diplomatic expulzat de Putin era trimis la post de Administrația Obama, deci avea o altă viziune despre relația SUA — Rusia. Este de presupus că, după reglementarea acestui diferend, noii trimiși ai diplomației americane vor fi adepți ai viziunii politice a lui Donald Trump.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a declarat că "Rusia ar putea lua și alte măsuri împotriva Statelor Unite, însă nu acum — "Sunt împotriva acestui lucru astăzi", a declarat Putin, precizând că relația ruso-americană înregistrează totuși "progrese în cooperarea internațională", făcând referire la evoluția conflictului din Siria.

Fluxul de știri
0