Deja și UE se simte amenințată de sancțiunile antirusești ale SUA

Abonare
Șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a chemat factorii de decizie europeni să discute în regim de urgență posibilele măsuri de răspuns ale Bruxelles-ului la noile sancțiuni pe care SUA intenționează să le aplică în raport cu Rusia

CHIȘINĂU, 24 iul — Sputnik. Un proiect de document privind reacția UE la noile sancțiuni antirusești pe care încearcă să le introducă Washingtonul ar fi fost introdus deja în agenda de lucru a Comisiei Europene, iar aceasta urmează să-l examineze miercuri, scrie Financial Times.

Капитолий (United States Capitol) на Капитолийском холме в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Congresul SUA a făcut public proiectul cu privire la sancțiunile antirusești

Sursa precizează că proiectul respectiv prevede câteva variante de cooperare cu SUA.

Totodată, a fost precizat că Juncker a cerut să fie examinate în regim de urgență posibilele acțiuni ale Bruxelles-ului în cazul în care întreprinderile europene energetice, dar și cele din alte domenii, ar putea să cadă sub incidența sancțiunilor pe care vrea să le adopte Congresul SUA.

„Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să acționeze în următoarele zile", se spune în document.

Potrivit Financial Times, Bruxelles-ul ar urma să-i ceară Washingtonului o declarație în scris sau publică precum că noile sancțiuni nu vor afecta interesele europene.

O altă prevedere din proiect este posibila nerecunoaștere a acțiunii sancțiunilor antirusești pe teritoriul UE.

UE nu exclude nici posibilitatea introducerii unor măsuri de răspuns, conform regulilor OMC, a mai notat publicația.

Sâmbătă a devenit cunoscut faptul că democrații și conservatorii din ambele camere ale Congresului american au ajuns la un numitor comun privind un nou proiect de lege pentru introducerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului. Dezbaterea și adoptarea noilor sancțiuni ar putea avea loc în săptămânile ce urmează, după care documentul va fi transmis președintelui SUA pentru semnare.

Fluxul de știri
0