Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vezi ce se va întâmpla astăzi la ora 14.00 și află când va fi demis Chirtoacă

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Liberalul Dorin Chirtoacă, cercetat penal pentru trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată, va deține încă puțin timp funcția de primar general al Chișinăului, iar termenele în care acesta va fi demis au fost deja anunțate

CHIȘINĂU, 7 iul — Sputnik. Până la sfârșitul acestui an, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, va pleca de bună voie sau de nevoie din funcție. Asigurări în acest sens a dat consilierul municipal Ion Ceban.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Chirtoacă ar putea fi demis pe 24 septembrie

Socialistul a anunțat vineri, pe pagina sa de facebook, că referendumul de demitere a lui Chirtoacă va fi organizat foarte curând.

Demersul respectiv va fi înaintat astăzi, la ora 14.00, în instanța de judecată, cu semnăturile în susținerea plebiscitului.

„Până la finele anului Chirtoacă va pleca din funcție. Locuitorii din Chișinău vor putea sa aleagă un alt primar care să corespundă așteptărilor", a scris Ceban.

Dorin Chirtoacă a fost reținut de procurorii anticorupție şi CNA pe data de 25 mai curent, în dosarul parcărilor cu plată. El este bănuit de trafic de influenţă.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Societate
Vezi ce a făcut Gamrețchi pentru Chirtoacă, înainte să fie dat pe mâna justiției

"În urma audierilor efectuate de procurori şi administrării materialului probator s-a constat că edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal. Asta chiar dacă Legea cu privire la parteneriatul public-privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi, doar după aceasta, proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău", precizează CNA.

Potrivit procurorilor, încâlcând legislaţia în vigoare şi urmărind un scop infracţional, primarul municipiului Chişinău a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chişinău şi nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH. La rândul său, această companie ar fi devenit câştigătoare în urma unor acţiuni concertate dintre responsabili din Primăria Capitalei, agenţi economici şi omul de afaceri care gestiona din umbră EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

Igor Gamreţchi - Sputnik Moldova
Cum Gamrețchi, mâna dreaptă a lui Chirtoacă, ne-a scuipat iarăși în față

Pe parcursul anchetei au fost documentate mai multe întâlniri dintre gestionarul din umbră al companiei câştigătoare şi şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţii a Primăriei — întâlniri în cadrul cărora a fost discutată schema de trucare a licitaţiei, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar şi un „bonus" pentru serviciile prestate. În cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în urma înţelegerii prealabile dintre omul de afaceri şi şeful Direcţiei transport public, ultimul având rolul de intermediar între businessman şi primar, responsabilul de la Primărie este sfătuit să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26 la sută.

„Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei era acea mulţumire pentru semnarea contractului de parteneriat public privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie", a anunțat CNA.

Задержание Дорина Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce a vrut dar nu a reușit să facă primarul Chirtoacă înainte de a fi arestat

După ce compania din Cipru devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH, primarul dă indicaţii pentru deschiderea ofertelor şi iniţierea licitaţiei, iar compania numită devine câştigătoare. De asemenea, la indicaţiile primarului, viceprimarul semnează contractul, iar ulterior edilul dă aviz pozitiv pentru începerea lucrărilor de proiectare. Astfel, prin acţiunile sale, primarul ar fi comis trafic de influenţă, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.

În acest dosar au mai fost reținute şapte persoane. Este vorba de viceprimarul municipiului Chişinău, şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar şi un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare. În prezent, o parte dintre învinuiţi se află în arest la domiciliu, iar alţii în izolatorul CNA. Aceştia au furnizat informaţii relevante anchetei, fapt care a condus la identificarea schemei şi beneficiarilor acesteia.

Fluxul de știri
0