Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum Gamrețchi, mâna dreaptă a lui Chirtoacă, ne-a scuipat iarăși în față

© Photo : captură ecran privesc.euIgor Gamreţchi
Igor Gamreţchi - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Gamrețchi, cel care, potrivit procurorilor, ar fi o figură principală în schema parcărilor cu plată din Chișinău, care ar fi trebuit să-l îmbogățească pe el și pe Chirtoacă, și-a recunoscut vina, însă acest gest de mea culpa este ca un scuipat în fața întregii societăți - iată de ce

Consilierul municipal, Ilian Cașu, a făcut joi dimineața un anunț senzațional, dar și trist în același timp. El i-a anunțat pe chișinăuieni că cel care a pus umărul la conceperea schemei de stoarcere a banilor de la proprietarii de automobile i-a scuipat iarăși în față pe locuitorii capitalei.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Societate
Vezi ce a făcut Gamrețchi pentru Chirtoacă, înainte să fie dat pe mâna justiției

Cum a făcut Gamrețchi acest lucru? Păi, întâi și-a recunoscut vina! Adică, a declarat în fața procurorilor că și el este vinovat de faptul că licitația pentru selectarea companiei care va administra parcările cu plată din Chișinău a fost trucată. Din schema dată, Gamrețchi și Chirtoacă ar fi urmat să primească câte 13 la sută din profit. Vă dați seama, 13 la sută din profitul parcărilor publice cu plată din tot municipiul! Nu-i puțin! Cu toate acesta, Gamrețchi a revenit la muncă în Primărie!

Vă dați seama câtă obrăznicie manifestă acest coechipier al primarului liberal Chirtoacă? În loc să vină la primărie cu cererea de demisie gata semnată și să-și ceară iertare în fața miilor de oameni pe seama cărora a încercat să se îmbogățească, Gamrețchi, recunoscând că tocmai așa stau lucrurile, a revenit la serviciu, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat!

Nu este exclus nici faptul că acest funcționăraș va scăpa și de pușcărie. Procurorii au anunțat că el a încheiat cu partea acuzării o tranzacție de recunoaștere a vinovăției. Acesta colaborează cu ancheta. Nu-i exclus că l-a turnat pe Dorin Chirtoacă și că ultimul nu mai are, inclusiv datorită lui Gamrețchi, nicio scăpare, oricât ar umbla Ghimpu prin capitalele europene cu dosarul penal al nepotului său subțioară.

Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Chirtoacă i-a denunțat pe Grozavu și pe Gamrețchi

Iată așa, oameni buni, funcționarii corupți și certați cu bunul simț folosesc în scop personal principiul prezumției nevinovăției. În loc să-și dea demisia de onoare, după ce a recunoscut că a comis o faptă dezonorantă, folosindu-se de funcția publică pe care o deține, aceștia revin la biroul său, plătit din banii oamenilor, și vrea să mai ridice câteva salarii din buget, fără a-și pune problema dacă le mai merită după ceea ce a săvârșit!

Acum mingea este în terenul lui Chirtoacă. Acesta are două opțiuni: fie că va colabora cu ancheta și va semna cu procurorul o tranzacție de recunoaștere a vinovăției, obținând astfel șansa reală de a scăpa de pușcărie și a se alege doar cu o amendă, fie va insista până în pânzele albe că este nevinovat și astfel va plăti și amendă, dar va face și pușcărie. Dacă este cu adevărat un tip inteligent, cum pretinde, Chirtoacă nu poate să nu-și dea seama că i s-a sfârșit cariera politică. Își va recunoaște sau nu vina, asta nu-l mai reabilitează în fața societății. Dar cel puțin mai are o șansă — cea de a scăpa de pușcărie.

P.S. În Republica Moldova, un om sărman, care a fost prins că a furat o găină sau un sac de porumb, pentru că este sărac și are de hrănit câțiva copii acasă, nu are aproape nicio șansă să scape ușor de rigorile legii printr-o tranzacție cu procurorul. Acesta este o ”victimă” perfectă a statisticilor privind lupta acerbă cu criminalitatea. Iar cei care aduc prejudicii enorme întregii societăți au tot temeiul să spere că față de ei legea poate fi mult mai „umană”.

Opinia autorului nu coincide neapărat cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0