Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vezi ce a făcut Gamrețchi pentru Chirtoacă, înainte să fie dat pe mâna justiției

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
Mâna dreaptă a lui Dorin Chirtoacă, șeful Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie (DGTPCC) din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, Igor Gamrețchi, și-a recunoscut partea sa de vină și va fi judecat pentru ceea ce a făcut împreună cu primarul liberal și cu alte persoane implicate în „dosarul parcărilor"

CHIȘINĂU, 5 iul — Sputnik. Igor Gamrețchi va compărea în curând pe banca acuzaţilor. Procuratura Anticorupţie a anunțat că a finalizat urmărirea penală şi a deferit justiţiei cauza penală de învinuire a acestuia.

Раду Бушилэ - Sputnik Moldova
Bușilă: Libertatea lui Chirtoacă este în mâinile lui Grozavu și Gamrețchi

Potrivit procurorilor, Gamrețchi, în calitate de autor şi de organizator al schemei infracționale, ar fi influenţat procesul de selectare a companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău.

Procuratura precizează că Igor Gamrețchi a încheiat cu procurorul un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Astfel, cauza penală va fi examinată de instanţa de judecată în procedură specială. Legislaţia procesual-penală prevede că acordul de recunoaştere a vinovăţiei este o tranzacţie încheiată între procuror şi învinuit, care şi-a dat consimţămîntul de a-şi recunoaşte vina în schimbul reducerii pedepsei.

Odată ce Gamrețchi și-a recunoscut vina, este foarte posibil ca și Chirtoacă să fie judecat mult mai curând. Asta deoarece procurorii ar fi obținut deja suficiente probe pentru a finaliza și trimite în judecată cauza de învinuire a primarului Dorin Chirtoacă.

Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Chirtoacă i-a denunțat pe Grozavu și pe Gamrețchi

Potrivit celor constatate de procurorii anticorupţie, în iulie 2015 Consiliul municipal Chişinău a anunţat iniţierea licitaţiei privind organizarea şi gestionarea parcărilor cu plată în capitală. Investigaţiile au relevat însă că cerinţele obligatorii au fost majorate nemotivat prin adăugarea ca exigenţă faţă de ofertanţi demonstrarea efectuării a minimum 6 000 000 de tranzacţii de parcare în ultimii 3 ani, precum şi dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în cel puţin 5 oraşe în ultimii 2 ani.

Astfel, deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare și anume: EME PARKLEITSYSTEM GmbH, care nu este rezidentă în Moldova şi compania rezidentă Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată din cauza că nu ar fi prezentat toate actele.

Urmărirea penală în acest caz a demarat după încheierea contractului între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare (EME PARKLEITSYSTEM GmbH). Aceasta a fost pornită în legătură cu „faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factorii de decizie ai Primăriei şi abuzului în serviciu comis de către reprezentanţi ai unor agenţi economici".

Задержание Дорина Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă, reținut în dosarul parcărilor. Urma să primească un bonus de 13%

„Dosarul a fost deschis în legătură cu existenţa unor bănuieli rezonabile că viceprimarul ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chişinău, în condiţiile în care Legea cu privire la parteneriatul public privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău", notează serviciul de presă al Procuraturii.

Sursa subliniază că pe parcursul anchetei au fost documentate mai multe întâlniri periodice pe care Şeful DGTPCC, Igor Gamrețchi, le-a avut cu un om de afaceri în privința căruia există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câştigător, al altor companii de parking, dar şi al unor companii offshore.

Gamrețchi i-ar fi dat asigurări omului de afaceri că poate interveni pe lângă edilul capitalei în vederea iniţierii implementării respectivului proiect în schimbul cedării a 26 la sută din capitalul social al companiei ce urma a fi desemnată cîştigătoare. Ulterior, propunerea omului de afaceri a fost acceptată de primarul Dorin Chirtoacă. Condiția a fost ca partajarea cotei de 26 la sută să fie egală între Primar și șeful DGTPCC.

Astfel, la indicaţia Primarului Chirtoacă, a fost iniţiată procedura de organizare a concursului, chiar dacă termenul de desfăşurare deja erau expirate.

Compania germană „Kaufland a donat astăzi Primăriei municipiului Chişinău un automobil electric, marca Volskwagen e-Golf - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă a explicat de ce toți sunt de vină în dosarul parcărilor, dar nu și el

„Procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au colectat probe care confirmă faptul că licitaţia privind parteneriatul public-privat a fost trucată, iar funcţionarii Primăriei şi reprezentanţii companiei câştigătoare ar fi acţionat în complicitate" se spune în comunicatul difuzat de Procuratură.

Totodată, Procurtatura a menționat următoarele: „cauza penală în privinţa Şeful Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie (DGTPCC) a Primăriei municipiului Chişinău a fost disjunsă din cauza penală iniţială, unde figurează şi alte persoane implicate în trucarea licitaţiei de selectare a companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. La moment, procurorii anticorupţie, în comun cu ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii pentru finalizarea urmăririi penale".

Gamrețchi se află în arest la domicilui. Dacă vina lui va fi demonstrată el riscă o amendă de la 3000 la 4000 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la 6 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0