Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chirtoacă a explicat de ce toți sunt de vină în dosarul parcărilor, dar nu și el

© Photo : chisinau.mdCompania germană „Kaufland" a donat astăzi Primăriei municipiului Chişinău un automobil electric, marca Volskwagen e-Golf
Compania germană „Kaufland a donat astăzi Primăriei municipiului Chişinău un automobil electric, marca Volskwagen e-Golf - Sputnik Moldova
Abonare
Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat joi, la o conferință de presă, că a fost suspendat contractul cu privire la parcările și parcajele cu plată în Capitală și a explicat punctual cum au evoluat lucrurile

CHIȘINĂU, 4 mai — Sputnik. Primarul Chirtoacă a declarat că, după reținerile ce au avut loc în dosarul parcărilor, a procedat la verificarea informației, după care a decis să vină cu declarații publice la acest subiect.

Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă cere ca CNA să ancheteze străinii implicați în contractul parcărilor

Potrivit lui, cronologic situația a evoluat astfel:

La 2 octombrie 2014, consiliul municipal a creat un grup de lucru care a elaborat proiectul privind parcările controlate. În acest grup au fost incluși consilieri din toate fracțiunile.

Peste un an, la 6 oct 2015, a avut loc licitația propriu zisă. „Obiectivul a fost de a taxa confortul si nu toți proprietarii de unități de transport. Rezidenții urmau să aibă acces gratuit la parcări", a dat asigurări Chirtoacă. Potrivit lui, doar străinii trebuiau să plătească pentru parcare.

„După aceea totul a fost speculat, divagat — dar asta are mai puțină importanță", a menționat primarul.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
BOMBA - CNA a deschis un dosar penal legat de parcările lui Chirtoacă

Potrivit lui Chirtoacă, abia la 20 noiembrie 2015 a fost prezentat la Consiliu proiectul de decizie privind aprobarea contractului cu gestionarul parcărilor și parcajelor din Chișinău.

Chirtoacă a ținut să sublinieze că „grupul de lucru (din CMC, red.) a acționat în unanimitate și a oferit punctaj maxim câștigătorului licitației".

Primarul a mai spus că, la 2 decembrie 2015, materialele legate de dosarul parcărilor au fost ridicate de la Primărie de CNA, care a descins la Direcția transport public.

„Dar peste o zi apare informația că acest contract a fost semnat. A fost semnat de viceprimar. Acum viceprimarul și Direcția transport să explice ce au semnat", a mai spus edilul.

Au urmat judecăți, a mai spus el. Este vorba de un proces intentat de câștigătorul licitației — compania austro-ungară „EME Parkleitsystem GmbH" contra primăriei. Firma a început să pretindă bani, fără să fi făcut ceva. Reprezentanții ei au acuzat autoritatea locală că „nu îi permite să-și onoreze obligațiile contractuale".

Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Chirtoacă i-a denunțat pe Grozavu și pe Gamrețchi

Chirtoacă a declarat că înțelege că la ora actuală există două acuzații legate de acest scandal: ilegalitatea contractului și licitația aranjată.

Numai că, potrivit primarului liberal, „cei care au semnat actele deja pot da explicații la CNA, să explice ce au semnat — contract sau proiect de contract?".

Chirtoacă s-a arătat extrem de revoltat în legătură cu impertinența companiei austro-ungare, care vrea să încaseze bani de la Primăria Capitalei. El a mai spus că habar nu avea că a fost semnat cu aceasta un contract și a aflat despre existența contraacului abia atunci când aceasta a acționat primăria în judecată.

El a dat asigurări că a făcut totul pentru a proteja interesele Chișinăului: „Am anunțat compania austro-ungară că suspendăm contractul", a spus pe un ton triumfător Chirtoacă.

Totuși, acesta nu are idee cum vor evolua lucrurile în justiție și ancheta organelor de urmărire penală.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0