CHIȘINĂU, 27 iun — Sputnik. Generalul Petr Pavel, care este președintele Comitetului Militar al NATO, a confirmat că în prezent are loc creșterea potențialului militar al Rusiei și acest lucru este incontestabil. Totodată, el a recunoscut că Alianța nu este sigură de „intențiile agresive" ale Moscovei, relatează Sputnik Letonia.
„Noi percepem amenințarea pe baza a două componente principale: capacități și intenții. În ceea ce privește capacitățile, nu există dubii că Rusia își dezvoltă atât capacitățile convenționale, cât și cele nucleare. Federația Rusă are capacitatea de a desfășura trupe pe distanțe mari și de a le utiliza în mod eficient, departe de propriile hotare", a declarat Petr Pavel, citat de RIA Novosti.
„Observăm o modernizare de amploare a întregii armate ruse", a adăugat generalul.
„Cât despre intenții, acestea nu sunt clare, deoarece noi nu putem spune în mod clar că Rusia are intenții agresive față de NATO, dar acțiunile sale ne preocupă", a spus Pavel.
La summitul de la Varșovia din 2016, NATO a adoptat decizia de a disloca în Letonia, Lituania, Estonia și Polonia patru batalioane multinaționale pe bază de rotație, cu un contingent total de peste 4 mii de persoane.
Ceremonia de amplasare a forțelor NATO în Letonia a avut loc pe 19 iunie, la ea participând președintele republicii letone, Rájmonds Véjonis, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
În luarea sa de cuvânt, acesta a declarat că NATO nu planifică să sporească numărul militarilor în cadrul grupului de luptă din Țările Baltice, însă, în caz de necesitate, alianța își poate extinde prezența în aceste țări.
Stoltenberg a menționat de asemenea tendința Alianței de a purta un dialog constructiv cu Federația Rusă și a solicitat mai multă transparență în ceea ce privește exercițiile militare desfășurate de ruși.
Ministrul Apărării al Fderației Ruse, Serghei Șoigu, a declarat că intensificarea pregătirilor operative și de luptă la frontierele Rusiei demonstrează nedorința partenerilor occidentali de a renunța la cursul antirusesc. Potrivit lui Șoigu, din cauza activizării militare a NATO în Europa de Est și în Țările Baltice, se observă o înrăutățire a situației la granițele de Vest ale Rusiei.
În Occident au răsunat de mai multe ori declarații precum că Țările Baltice și Polonia ar fi amenințate de Rusia, deși Moscova a subliniat în repetate rânduri că Rusia niciodată nu va ataca vreo țară membră a NATO.
Potrivit ministrului de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, conducerea alianței este foarte bine informată că Moscova nu are planuri de a ataca pe cineva. Însă NATO invocă pur și simplu acest pretext pentru a amplasa mai multă tehnică și batalioane în apropierea granițelor Rusiei.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|