Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

NATO în Europa de Est: de ce vrea Polonia să-și consolideze apărarea

© REUTERS / INTS KALNINSNATO
NATO - Sputnik Moldova
Abonare
Polonia va încerca să obțină amplasarea unor elemente de comandă și control ale NATO în Europa de Est. Pentru ce?

CHIȘINĂU, 21 mar — Sputnik. La summitul NATO de la Bruxelles, Polonia va încerca să obțină amplasarea unor elemente de comandă și control ale NATO în Europa de Est, comunică RIA Novosti.

Generalul Dănuț Saulea în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Video
Răspunsul unui general român întrebat dacă Moldova trebuie să adere la NATO

Consilierul președintelui Poloniei pentru  politică externă, Kșiștof Cerski, a menționat că președintele Andrzej Duda va conduce delegația la summitul NATO, care va avea loc la sfârșitul lunii mai la Bruxelles. Totodată, Cerski a presupus că summitul nu va dura mult și se va axa în primul rând pe discutarea deciziilor anterioare ale NATO cu noua administrație a SUA.

La summitul de la Varșovia din 2016 Alianța a decis dislocarea batalioanelor multinaționale în Letonia, Lituania, Estonia și Polonia, pe bază de rotație, la rugămintea acestor țări. Tot atunci s-a decis că în Letonia contingentul de bază dislocat ca fi asigurat de Canada, cel amplasat în Lituania — de Germania, din Estonia — de Marii Britanii, iar contingentul din Polonia să fie asigurat de SUA.

„Scopul nostru principal este confirmarea deciziilor summitului de la Varșovia ca fiind decizii sigure. Este vorba ca acestea — consolidarea flancului estic — să fie recunoscute de către întreaga Alianță drept o capacitate permanentă a NATO, pentru ca această apărare colectivă să fie într-adevăr o apărare comună", a declarat Cerski.

„Vom încerca să obținem amplasarea acestor elementele de comandă în această parte a Europei, deoarece propunerea noastră cu privire la dislocarea în Polonia a comandamentului de consolidare a prezenței NATO pe flancul estic rămâne actuală", a adăugat consilierul președintelui.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0