Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un bărbat din Cahul cu pile la vamă riscă 5 ani de pușcărie

© Sputnik / Rodion ProcaBani, mită, corupţie, денги, коррупция, взятка
Bani, mită, corupţie, денги, коррупция, взятка - Sputnik Moldova
Abonare
Ofițerii CNA împreună cu procurorii anticorupție au reținut un bărbat din Cahul pentru trafic de influență

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. Ofițerii DGT Sud a CNA și procurorii anticorupție au reținut un locuitor al raionului Cahul. Acesta este cercetat penal fiind bănuit de trafic de influență.

Potrivit declarațiilor denunțătorului, bărbatul ar fi pretins și primit 150 de euro pentru a-i transmite unui vameș, care ar fi urmat să urgenteze şi să faciliteze procedura de plasare în regim vamal a unui automobil înmatriculat în Bulgaria. Suspectul susţinea că ar avea influenţă asupra angajaților din cadrul Biroului Vamal Cahul, responsabili de plasarea în regim vamal de import a automobilelor cu numere străine, care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova până pe 1 noiembrie 2016, proprietarii cărora pot achita accizul la importul autoturismelor în mărime de 30 la sută din cota acestuia.

Dosar penal, verdict, cătușe, gratii - Sputnik Moldova
Societate
Zece vameși învinuiți de acte de corupție riscă 15 ani de pușcărie

Bărbatul a fost prins în flagrant delict, banii fiind transmiși suspectului sub controlul ofițerilor CNA.

În urma percheziției corporale și a automobilului acestuia, au mai fost depistate 1200 de lire sterline, formulare necompletate de declaraţii vamale, formulare de contract de vânzare și plăcuţe de înmatriculare bulgărești.

Totodată, oamenii legii au efectuate percheziții la biroul inspectorului vamal care urma să faciliteze procedura de devamare și să primească o parte din bani, unde au fost depistate mijloace bănești, dar și documente originale ce ţin de devamarea automobilului denunțătorului.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar vameșul este cercetat în stare de libertate.

Serviciul Vamal s-a autosesizat după cercetările demarate de ofițerii CNA și procurorii anticorupție și au inițiat o cercetare de serviciu în privința angajatului postului vamal Cahul, care este suspectat de corupere pasivă.

Mondede din aur descoperite pe aeroportul din Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Vameșii au rămas mască atunci când au văzut ce avea în bagaj un cetățean francez

”Serviciul Vamal își exprimă disponibilitatea acordării suportului necesar organelor de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor producerii ilegalităților invocate”, scrie într-un comunicat al instituției.

Oamenii legii au pornit o cauză penală pentru trafic de influență. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani sau amendă în mărime de până la 3000 unități convenționale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, în cazul vameșului.

Conducerea urmăririi penale este în gestiunea Serviciului "Sud" al Procuraturii Anticorupție.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0