CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik. Zece vameși de la posturile vamale Tudora, Planca şi Bender, au ajuns pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupţie a anunțat finalizarea urmăririi penale şi a expediat cauza în instanță.
În luna septembrie a anului trecut, 30 de vameşi de la posturile vamale Tudora, Planca şi Bender au fost reţinuţi pentru acte de corupţie şi crearea unei organizaţii criminale.
Conform rechizitoriului, în perioada ianuarie — septembrie 2016, în cadrul Biroului Vamal Bender a fost organizată activitatea infracţională a grupurilor criminale formate din inspectorii vamali de tură, responsabilii de tură şi şefii de posturi vamale ale Biroului Vamal Bender.
Gruparea a fost formată pentru ca să pretindă, să accepte şi să primească mită în diferite valute, dar volaorea unei mite să nu depăşea 100 de unităţi convenţionale. Banii erau primiţi de la persoanele care traversau frontiera de stat a Republicii Moldova și care urmau a fi supuse controlului vamal. În același timp, vameșii mai luau bani și pentru organizarea şi favorizarea trecerii mărfurilor din Ucraina în Republica Moldova şi invers, în condiţii preferenţiale.
Inspectorii vamali, responsabilii de ture şi şefii de posturi vamale transmiteau mijloacele băneşti acumulate pe parcursul turei, în urma comiterii infracţiunilor de corupere pasivă responsabililor de ture.
De asemenea, responsabilii de ture, în calitate de organizatori, fiind ierarhic superiori, primind de la inspectorii din subordine mijloacele băneşti acumulate în urma comiterii infracţiunii de corupere pasivă, ascundeau banii în locuri dosite sau special amenajate.
La terminarea turei, aceştia împărţeau egal, mijloacele băneşti acumulate pe parcursul turei, între membrii turei, iar o parte din bani o transmiteau responsabililor de activitatea posturilor pentru aceştia şi pentru factorii de decizie din cadrul Biroului Vamal Bender, obţinând în schimb protecţie şi favorizarea membrilor organizaţiei criminale pentru activitatea infracţională desfăşurată.
Printre cei ajunși pe banca acuzaților se numără şeful Biroului Vamal, trei şefi ai posturilor vamale şi 4 şefi de tură din cadrul posturilor vamale.
Amintim că, pe data de 30 septembrie 2016, 30 de angajați ai Serviciului Vamal, printre care inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender au fost reţinuţi şi plasaţi în izolator fiind bănuiţi de comiterea coruperii pasive.
Reţinerile au avut loc urmare a unor percheziţii de amploare la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile bănuiţilor. Grupurile de urmărire penală au descins pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor banesti de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidarea eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători.
Astfel, s-a constatat că şeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitarii atribuţiilor de serviciu, prin acte coruptibile, sub diferite pretexte, au pretins, au estorcat, au acceptat şi au primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu.
Până la pronunţarea sentinţei procurorii au solicitat Serviciului Vamal suspendarea din funcție a inspectorilor vamali trimişi în instanţa de judecată.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă până la 15 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice pentru o perioadă de până la 5 ani.
Totodată, Procuratura anticorupţie a disjuns într-o procedură separată cauza penală în privinţa celorlalţi angajaţi ai Biroului Vamal Bender pentru administrarea probelor suplimentare şi finalizarea urmăririi penale.