Consilier prezidențial: Guvernul îndatorează generaţiile viitoare

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul rostogoleşte datoria publică în viitor, de la o generaţie la alta, România devine cea mai fragilă ţară din UE la situaţia fiscal-bugetară

CHIȘINĂU, 25 feb — Sputnik. Într-un articol postat pe blogul personal, care poartă titlul "Recorduri paradoxale: de la campioana creşterii la campioana deficitului", profesorul universitar Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al preşedintelui României, Klaus Iohannis, lansează o alertă maximă: "de la nivel european, vin semnalele unui alt record, de astă dată cea mai mare contraperformanţă în materie de derapaj bugetar", referindu-se, evident, la România guvernului Grindeanu.

Влад Нани - Sputnik Moldova
Paradox: Exporturile Republicii Moldova nu sunt și exporturi moldovenești

Marinescu acuză însă "politicile fiscal-bugetare prociclice" din ultimii 2 ani, care au pus România în situaţia de a experimenta nu doar "cel mai abrupt derapaj bugetar" ci şi o trecere în "pole-position în UE în materie de fragilizare a situaţiei fiscal-bugetare". El vorbeşte de un "record paradoxal" — deficite înalte, pe fondul celor mai mari rate de creştere economică.

Cosmin Marinescu îşi însoţeşte comentariul cu diagrame reprezentând poziţia finanţelor publice pentru ţările UE, în 2014 şi 2017, "potrivit datelor şi prognozelor Comisiei Europene". Marinescu întreabă retoric — "Oare ce s-ar fi făcut politicienii dacă nu s-ar fi inventat deficitul bugetar?!" — dar transformă retoricul în acuzaţie, referindu-se la posibilitatea — citeşte, intenţia — ca "guvernul sa cheltuiască mai mult decât taxele pe care le încasează, deci posibilitatea de a guverna pe datorie publică", Marinescu atrăgând atenţia că aceasta înseamnă "pe banii generaţiilor viitoare".

Viorel Gârbu, în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Video
Expert: Economia țării este la pământ, iar autoritățile fac bilanțuri optimiste

Finalul articolului este o teoretizare a intenţiilor guvernului: "În plan guvernamental, responsabilitatea economică pare a tinde către minima rezistenţă, pentru că guvernele sunt stimulate, din punct de vedere electoral, să ofere beneficii în prezent şi să transfere costurile în viitor. Astfel, datoria publică se rostogoleşte în viitor, de la un guvern la altul şi de la o generaţie la alta. Oare cum ar sta lucrurile dacă fiecare guvern şi-ar regla deficitele şi datoriile în cadrul fiecărui ciclu electoral?!", încheie Marinescu articolul.

Amintim că la mijlocul lunii ianuarie, Cosmin Marinescu aducea critici severe guvernului, acuzând estimări nerealiste ale veniturilor. Atunci, el atrăgea atenţia asupra pericolului ca România să devină dependentă de finanţarea externă, asta în situaţia paradoxală în care alegerile au fost câştigate "cu mesaje economice împotriva străinilor".

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Viorel Gârbu: de dragul leului, autoritățile au sacrificat economia

„Nu ne putem permite să neglijăm implicaţiile negative ale deficitelor pentru economie. Dacă politicile guvernamentale duc la un derapaj al deficitului vor apărea probleme dintre cele mai serioase: corecţiile negative pentru proiectele finanţate european, înrăutăţirea rating-ului din partea agenţiilor internaţionale, creşterea costurilor de finanţare a serviciului datoriei publice, reducerea încrederii economice a investitorilor şi a pieţelor etc. Ar fi paradoxal, totuşi, ca un partid care a câştigat alegerile cu mesaje economice împotriva străinilor, să ruleze apoi politici economice care să ne facă mai degrabă dependenţi de finanţarea externă, prin amploarea deficitelor, a celui bugetar şi a deficitului de cont curent", spunea, pe 19 ianuarie, Cosmin Marinescu.

Este de urmărit în ce măsură preşedintele va susţine criticile consilierului său pe economie — şi dacă va lua măsuri concrete împotriva guvernului în acest sens.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0