Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Paradox: Exporturile Republicii Moldova nu sunt și exporturi moldovenești

© Sputnik / Miroslav RotariВлад Нани
Влад Нани - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Vladimir Nani explică de ce exporturile Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu sunt și exporturi moldovenești
Paradox: Exporturile Republicii Moldova nu sunt și exporturi moldovenești

Delegația Uniunii Europene la Chișinău a plasat pe pagina sa de facebook un tabel în care indică cât de vertiginos au crescut exporturile Republicii Moldova în Uniunea Europeană, mai ales după intrarea în vigoare, la 1 septembrie 2015, a Acordului de Liber Schimb. Potrivit acestui tabel, în 2005 moldovenii au exportat în UE mărfuri în valoare totală de 357 de milioane de euro, în 2014 — 938 de milioane de euro, ca în 2015 această cifră să ajungă la un miliard și 97 de milioane de euro.

Economistul Vlad Nani, care a participat la o dezbare în studioul radio Sputnik Moldova, spune că aceste informații statistice nu exprimă situația reală, ele oferă mai curând o posibilitate de manipulare a opiniei publice.

"Dacă vorbim de exporturile din Republica Moldova în Uniunea Europeană acestea să rezumă la doar exportul materiei prime și a muncii necalificate. Este vorba, în special, de exporturile efectuate de fabricile transnaționale, care au apărut în număr mare în ultima perioadă în Republica Moldova. Sau de un șir de fabrici autohtone care activează în regim de lon cu partenerii din Republica Moldova. De fapt, este exportată munca cetățeanului de rând la un preț foarte mic", a declarat Vlad Nani.

Economistul spune că astfel de exporturi implică și importuri mari, dat fiind că pentru realizarea lor sunt importate aproape toate componentele aferente producerii mărfurilor — utilaj, materie primă, tehnologii, capital, management, excepție făcând doar forța de muncă și energia electrică, care în Republica Moldova tot de import este.

La discuția moderată de Sergiu Praporșcic a participat și jurnalistul de la site sputnik.md Cezar Salagor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0