Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Expert: Economia țării este la pământ, iar autoritățile fac bilanțuri optimiste

Abonare
Autoritățile de la Chișinău raportează o creștere economică, în timp ce Republica Moldova rămâne a fi cea mai săracă țară din Europa. Este opinia expertului economic Viorel Gârbu care a comentat pentru Sputnik Moldova bilanțul făcut de ministrul Economiei, Octavian Calmâc, la sfârșit de an.

Potrivit lui Gârbu, ministrul Octavian Calmâc nu vrea și nu are curajul să recunoască situația dificilă în care se află țara noastră.

"Cifrele anunțate de Calmâc nu sunt deloc roze. O creștere a Produsului Intern Brut de 3,3 la sută în 2016 este una foarte modestă. Mai ales că 2015 a fost un an pierdut din punctul de vedere al dezvoltării economiei", a declarant Gârbu.

Potrivit expertului, Banca Națională a stabilit o rată a dobânzii extrem de mare, fapt care nu permite dezvoltarea economiei. 

Economistul Gheorghe Constandachi - Sputnik Moldova
Video
Liberalizarea capitalului sau legalizarea averilor obținute ilegal

"Politica monetară a Republicii Moldova este una deloc favorabilă. Avem un nivel înalt al ratei dobânzii de 9 la sută. Este foarte mare. De ce Banca Națională nu vrea să-și schimbe atitudinea, nu e clar. Este evident că sunt anumite influențe, anumite politici pe care le implementează, mai degrabă, Fondul Monetar Internațional decât Banca Națională. Dar aceste politici nu sunt în favoarea Republicii Moldova", a spus Gârbu.

Expertul a mai opinat că ministrul Octavian Calmâc nici măcar nu vrea să recunoască faptul că economia țării se află într-o situație critică.

"Exporturile scad. Volumul creditelor acordate economiei sunt în scădere. Investițiile în active materiale pe termen lung sunt în scădere. Numărul firmelor care falimentează au ajuns la cote maxime. Volumul creditelor neperformante din sectorul bancar este în creștere. Deci, situația este alarmantă și este trist faptul că autoritățile, în persoana ministrului Economiei, nu vor să recunoască acest lucru. Dacă nu recunosc problema cu care ne confruntăm, atunci de ce să așteptăm de la ei soluții", a conchis Viorel Gârbu.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0