Viorel Gârbu a participat la o emisiune radio dedicată împlinirii a 23 de ani de la lansarea leului ca monedă națională. Acest lucru s-a întâmplat în 29 noiembrie 1993, atunci când leul a înlocuit cuponul moldovenesc în raport de unu la o mie. Tot atunci valoarea leului raportată la un dolar era de 3,85 lei.
Solicitat să comenteze evoluția leului, care a astăzi a ajuns la rata de 20 de lei pentru un dolar, Viorel Gârbu a menționat că acesta s-a menținut puternic, fapt care este, mai degrabă, o problemă, decât un succes.
"Moneda națională a rezistat foarte bine și este o monedă foarte puternică, dar acest lucru este mai mult negativ, decât pozitiv. Autoritățile monetare ale Republicii Moldova au implementat o politică nu tocmai fericită, astfel încât pentru a menține un leu puternic a fost sacrificată economia națională. Noi nu avem economie, suntem într-o situație foarte dificilă, suntem o țară care este în plin proces de depopulare, oamenii, îndeosebi cei tineri, pleacă din Republica Moldova. Este consecința unor politici nu tocmai fericite", a spus Gârbu.
Economistul a făcut o paralelă cu evoluția cursului monedelor naționale din țările vecine.
"Putem face referire la exemplul din statele vecine. Hrivna ucraineană și leul românesc au trecut prin două etape de revalorizare, deci de denominare. Leul românesc s-a depreciat masiv. Ulterior a fost convertit: o mie de unități au devenit o unitate. Sunt transformări adânci care se produc într-o țară care trece prin schimbări", a spus Gârbu.
În opinia lui, spre deosebire de autoritățile de la București și Kiev, cele de la Chișinău s-au lăsat duse de val.
"Din moment ce leul moldovenesc nu a înregistrat evoluții de acest gen, acest lucru ne vorbește, în mod indirect, despre faptul că în Moldova nu s-au produs schimbări. Efectiv, totul a decurs de la sine, nu s-au produs încercări reușite sau nereușite. Dar ca să reușești, cel puțin trebuie să încerci să dezvolți economia acestui stat. Autoritățile au fost mereu pasive și Moldova a fost condusă de influențe din exterior. Transferurile bănești ale moldovenilor care muncesc peste hotare au jucat un rol important. Și atât. Drept concluzie, elitele politice nu au încercat să determine o schimbare spre bine în țara noastră", a menționat Viorel Gârbu.
Autor: Sergiu Praporșcic