Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lovitură pentru Europa - demisia șefului Comisiei Europene

© AFP 2024 / Frederick Florin European Commission's President Jean-Claude Juncker delivers a speech as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 14, 2016.
European Commission's President Jean-Claude Juncker delivers a speech as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 14, 2016. - Sputnik Moldova
Abonare
Influentul cotidian "La Repubblica" anunță, pentru luna martie, o veste șocantă - posibila demisie a președintelui Comisiei Europene, cu alte cuvinte șeful guvernului Europei.

CHIȘINĂU, 20 feb — Sputnik. Italienii consideră că Jean Claude Juncker se află la o răscruce — fie își va aduce aportul la reconfigurarea Europei, fie va renunța să-și asocieze numele cu declinul Europei, lăsând cea de-a doua parte a mandatului său pe seama socialistului olandez Timermans sau a popularului finlandez Katainen, vicepreședinții CE.

Ввести санкции против руководства Белоруссии требует Европарламент - Sputnik Moldova
Opinie: UE va dispărea în următorii cinci ani

Interesant este că acum doi ani, Juncker spunea, în cadrul unui interviu, că probabil negocierile pentru Brexit vor duce la neînțelegeri într guvernele eurupene și că "Europa nu va mai fi demnă de ea însăși". Acum devine clar ce a vrut să spună Juncker cu acele cuvinte, comentează jurnaliștii italieni.

Un alt detaliu interesant este că pe data de 8 martie, Comisia ar fi trebuit să publice "Cartea albă", un proiect post Brexit de relansare a integrării europene, contribuția Bruxelles la celebrarea a celei de-a șaizecea aniversări a Tratatului de la Roma care va avea loc în capitala italiană pe 25 martie — lucrare la care Juncker a lucrat cu mare pasiune, având ca scop crearea unei Europe politice și sociale reale.

Флаг Евросоюза напротив здания европарламента в Брюсселе - Sputnik Moldova
Liberul schimb cu UE: avantaje și dezavantaje pentru Moldova și Ucraina

În această perioadă însă mai multe cancelarii europene i-au cerut lui Juncker să păstreze Cartea Albă în sertar — printre aceștia s-ar afla premierul olandez Mark Rutte, care pe 15 martie se va confrunta, în alegerile generale din partidul său liberal, cu euroscepticul Geert Wilders. În acest sens, Rutte este îngrijorat de orice interpretare a mesajelor pro-europeane care ar putea veni de la Bruxelles. Același mesaj a venit din partea Angelei Merkel, care nu vrea probleme noi până la alegerile din Germania din toamnă. De altfel, determinantă pentru deciazia lui Juncker va fi apropiata întâlnire cu cancelarul german.

Urmează o lună extrem de dificilă pentru Europa Unită, pe 9-10 martie fiind reuniunea Consiliului Europei, iar pe 13 este așteptat mesajul premierului britanic Theresa May privind invocarea și aplicarea articolului 50 — iar pe 25 martie, Declarația de la Roma.

În cazul demisiei lui Juncker — care, probabil, va fi oficializată abia după Summit-ul de la Roma — noul președinte al Comisiei va fi numit majoritate calificată pe 5 — 6 aprilie, data unui summit extraordinar pe tema Brexit. Șansele cele mai mari par a fi de partea popularului Katainen, fostul prim-ministru finlandez fiind favorit, atât din cauza orientării politice dar și "pentru că este plăcut la Berlin". În plus, surse spun că a pregatit propria sa carte albă foarte diferită de cea a Juncker. Analiștii apreciază că Jyrki Katainen ar fi un președinte mai puțin politic, mai puțin combativ cu guvernele și mai înclinat să aplice cu strictețe normele comunitare și în zona euro, scrie "La Repubblica".

Într-o analiză anterioară, Sputnik a atras atenția asupra crizei finale în care este posibil să intre UE din luna aprilie, debutul acestui proces fiind urmare a curentului eurosceptic, dar și a unei neadaptări la crizele provocate de economia speculativă și corporatistă.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0