Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimb valutar cu buletinul de identitate: iată ce ne așteaptă

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaSchimb valutar
Schimb valutar - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în economie Veaceslav Ioniță a explicat într-o postare pe Facebook ce „coșmar al hârtiilor" va exista în Republica Moldova odată cu introducerea obligativității prezentării buletinului de identitate la casele de schimb valutar.

CHIȘINĂU, 17 feb — Sputnik. Economistul a explicat în cinci puncte cu ce dificultăți se vor confrunta atât casele de schimb valutar, cât și cetățenii care vor apela la serviciile acestora. De asemenea, Ioniță a precizat cine are interesul să facă asta și cum ar putea fi afectată economia țării.

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Societate
Aproape o sută de case de schimb valutar au fost sancţionate de BNM

Primul aspect despre care vorbește expertul este „coșmarul hârtiilor".

„Conform legii privind protecția datelor cu caracter personal, schimburile valutare vor trebui să semneze cu fiecare client un acord în două exemplare, prin care clientul permite procesarea datelor cu caracter personal. Apoi o copie de buletin și raportări. Cineva își imaginează ce înseamnă asta?", a scris expertul.

Al doilea aspect este impactul negativ asupra remiterilor bănești pe care le fac în permanență moldovenii care lucrează peste hotare. Ioniță notează că în ultimii doi ani moldovenii trimit acasă tot mai puțini bani, iar prin introducerea schimbului valutar cu buletinul ei vor fi descurajați și mai mult să facă transferuri acasă.

„Deficitul de valută la persoanele juridice este acoperit din vânzările persoanelor fizice. Cineva a calculat ce vor face cetățenii noștri după ce vor fi obligați să umble cu buletinul când ies din casă?", a scris expertul în economie.

Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Leul moldovenesc la 23 de ani: cum va evolua valuta națională

În al treilea rând Ioniță a explicat „pentru cine se face aceasta".

„În ultimii doi ani băncile au intrat într-o paralizie totală. Volumul de credite acordate a scăzut dramatic, iar băncile trăiesc practic doar din comisioane. Deoarece nu pot câștiga de pe creditare, au decis să lichideze sutele de companii micuțe de schimb valutar, pentru a câștiga comisioane din schimburi valutare", este de părere Veaceslav Ioniță.

El opinează că „este un lobby primitiv în valoare la câțiva jucători mari (băncile), contra companiilor mici de schimb valutar".

În al patrulea rând, expertul a încercat să explice ce se va întâmpla. Astfel, potrivit acestuia, dacă la ora actuală manipularea pieței valutare în numerar este dificilă, pentru că există sute de jucători, după introducerea schimbului valutar cu buletinul de identitate manipulările și jocurile pe piața valutară vor devine o normă.

În al cincilea rând, Ioniță atenționează că nu este cazul să fie făcute comparații nepertinente dintre situația pieței valutare moldovenești cu cea din alte țări. El a subliniat că „piața valutară in numerar are în Moldova o pondere foarte mare în economie și această pondere nu poate fi cumpătă cu ceea ce se întâmplă pe piețele altor țări”.

„Remitențele și piața valutară în numerar au salvat Moldova în ultimii 15 ani. Cineva vrea să monopolizeze această piața. Aveți grijă să nu o omorâți definitiv, iar odată cu ea și ce a mai rămas din economia țării", a scris expertul.

Tabloul pe care îl creionează Ioniță este următorul: prin această inițiativă se vor reduce și mai mult transferurile de peste hotare, piața valutară va fi monopolizată și va fi mai ușor de manipulat, oamenii vor deveni și mai săraci, în timp ce câțiva șmecheri vor avea buzunarele pline.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0