Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul moldovenesc la 23 de ani: cum va evolua valuta națională

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Visarion Ceșuev, expert în economie, consideră că evoluția leului moldovenesc depinde de situația politică din țară și schimbările de la vârfurile puterii.

CHIȘINĂU, 29 nov — Sputnik. În anul 2016, valuta națională a Moldovei a avut de înfruntat mai multe provocări.

Totodată, expertul în economie Visarion Ceșuev afirmă că n ultimii ani valuta națională nu s-a depreciat prea mult în raport cu dolarul și euro.

Potrivit lui Ceșuev, în perioada 2011-2014, leul a fost devalorizat artificial: lunar era înregistrată o ofertă de valută care depășea cererea. Acest lucru a permis acumularea rezervelor valutare, care au fost furate ulterior, este convins expertul.

"Cu părere de rău, în acești ani Banca Națională nu și-a îndeplinit funcția de asigurare a unei stabilități relative a cursului de schimb al valutei naționale. Acest lucru s-a făcut pentru a favoriza speculanții valutari, adică pe cei care pregăteau furtul secolului — dispariția miliardului din rezervele valutare", a menționat Ceșuev.

oameni люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sondaj: populaţia Moldovei decepţionată şi fără încredere într-un viitor mai bun

Potrivit economistului, pornind de la posibilitățile limitate de care dispune, la moment Banca Națională reușește, într-o măsură mai mică s-au mai mare, să susțină stabilitatea leului moldovenesc.

Însă evoluția de mai departe depinde de situația politică din țară și de schimbările care se vor produce în eșaloanele superioare ale puterii odată cu alegerea președintelui.

"Pentru a prognoza evoluția ulterioară a situației trebuie analizată partea de venituri în bugetul de stat, starea exportului și importului. O doză de optimism ne poate insufla faptul că vama noastră a încetat să mai fie o poartă deschisă prin care trec zilnic sute de milioane de mărfuri de contrabandă. În afară de aceasta, a fost înăsprită disciplina fiscală. Mai rămâne să crească substanțial posibilitățile noastre de export, din contul îmbunătățirii relațiilor cu Rusia", a subliniat economistul.

Банк - Sputnik Moldova
Ce urmări ar putea avea pentru Moldova diminuarea transferurilor băneşti

Potrivit lui Ceșuev, avem suficiente motive să credem că leul moldovenesc își va menține stabilitatea în viitorul apropiat și nu are rost să facem pronosticuri dramatice.

Despre aceasta vorbește și faptul că exportul moldovenesc rămâne la același nivel, iar volumul transferurilor bănești din străinătate, chiar dacă a scăzut, nu s-a redus catastrofal.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0