Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aproape o sută de case de schimb valutar au fost sancţionate de BNM

© Sputnik / Rodion PROCASchimb valutar
Schimb valutar - Sputnik Moldova
Abonare
În urma unor controale întreprinse de BNM, trei unităţi de schimb valutar au rămas fără licenţă, iar activitatea altor 29 a fost suspendată.

CHIŞINĂU, 7 ian — Sputnik. Pe parcursul anului 2016, Banca Națională a Moldovei a efectuat 595 controale la unitățile de schimb valutar în vederea verificării respectării de către acestea a legislației în vigoare. În urma acestor controale, la 97 dintre acestea (16,30 %) au fost depistate diverse încălcări.

Cele mai frecvente abateri constau în raportarea cu erori sau neraportarea la BNM, modificarea informației privind cursurile aplicate la efectuarea operațiunilor de schimb valutar în numerar, neaplicarea mașinilor de casă și control, neafișarea informației necesare la loc vizibil pentru persoane fizice şi altele.

În urma constatării respectivelor încălcări, Banca Națională a aplicat mai multe sancțiuni, inclusiv retragerea licenţei de activitate. Astfel, fără licenţă au rămas trei unităţi de schimb valutar, iar activitatea a 29 a fost suspendată.

casă de schimb valutar lei - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Aproape 13 la sută din unităţile de schimb valutar din ţară activează cu abateri

Alte cinci unităţi s-au ales cu amenzi şi 60 — cu avertismente.

Banca Națională a Moldovei subliniază că va continua să supravegheze unitățile de schimb valutar în strictă conformitate cu prevederile Legii privind reglementarea valutară și va aplica măsurilor corespunzătoare în vederea disciplinării unităților care comit încălcări ale legislației în vigoare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0