Rolul președintelui și evoluția protestelor din România

© Sputnik / Miroslav RotariDragoș Dumitriu
Dragoș Dumitriu - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik continuă să publice o cronologie a evenimentelor din România în care editorialistul nostru încearcă să înțeleagă care a fost ultima picătură ce a dus la declanșarea protestelor

CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik. Pe 22 ianuarie s-a dat semnalul marilor manifestații — peste 30.000 de oameni au protestat În București, dar evenimentul-manifest a fost venirea președintelui Klaus Iohannis în Piața Universității pentru a-și exprima nemulțumirea față de guvern și solidaritatea cu manifestanții.

„O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept, or așa ceva nu se poate admite", a declarat Iohannis în mijlocul mulțimii.

A doua ”mineriadă”

În timpul acesta, Liviu Dragnea, cel mai acuzat personaj de către manifestanți, se întorcea de la Washington unde avusese o întâlnire cu noul președinte Donald Trump. Cum a revenit, Dragnea l-a acuzat pe Iohannis că „e în fruntea unei mineriade", și a spus despre proteste că sunt un „început de lovitură de stat"

Dragoș Dumitriu - Sputnik Moldova
Protestele din România: Ce a „stârnit” furia poporului

Acest protest marchează alte premiere — acceptarea prezenței printre manifestanți a unor lideri politici din Opoziție (Raluca Turcan, președinte interimar PNL, Nicușor Dan, președinte USR); în același timp, au izbucnit proteste în orașe neobișnuite pentru așa ceva, cum ar fi Cluj-Napoca, unde au ieșit circa 5000 de oameni. De asemenea, proteste ale românilor au izbucnit, aparent spontan, în mai alte orașe din Europa.

Chiar de Ziua Unirii, 24 ianuarie, zi liberă în România, președintele Iohannis a declanșat procedura privind organizarea unui referendum cu tema „continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice".

Pe 29 ianuarie, între 70.000 și 90.000 de oameni din toată țara au participat la proteste. Marșuri și mitinguri au avut loc la Bruxelles, Copenhaga, Londra, Paris și la Roma.

”Zi de doliu pentru statul de drept”

30 — 31 ianuarie, ministrul Justiției, Florin Iordache, a organizat o dezbatere publică, a lăsat să se înțeleagă că nu este hotărât dacă va merge pe varianta Ordonanței sau pe cale parlamentară, dar, surpriză, dup 12 noaptea a anunțat adoptarea OUG. Reacțiile au fost rapide: Președintele Iohannis a spus că este "o zi de doliu pentru statul de drept", iar Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat OUG "ofensatoare pentru autoritatea judecătorească". A atacat ulterior la actul la Curtea Constituțională. În zilele următoare, Curtea Constituțională a fost sesizată și de Consiliul Superior al Magistraturii, dar și de Avocatul poporului — care inițial susținuse poziția Guvernului.

Revolta a scos imediat în stradă (în piața Victoriei, în fața Guvernului) peste 10.000 de oameni care au cerut demisia Guvernului, înregistrându-se câteva incidente minore.

Au avut loc proteste în Cluj (aproape 10.000 de participanți!), Timișoara, Iași, Sibiu, Brașov, Craiova — de fapt, în majoritatea municipiilor reședință de județ.

Pe 1 februarie, în București a avut loc un miting record — peste100.000 de oameni au protestat în fața Guvernului, numărul în întreaga țară fiind de peste 250.000 după unele estimări. În acest sens, cifre record s-a înregistrat în Cluj — 40.000 de participanți, Sibiu (orașul președintelui) și Timișoara, circa 20.000, dar manifestații au avut loc în toata țara.

Proteste la București - Sputnik Moldova
Politică
Proteste în toată România: ce a stârnit nemulțumirea cetățenilor

În aceeași zi a avut loc un protest inedit în Parlament, unde membri PNL și USR au afișat pancarte și au scandat mesaje antiguvernamentale — iar opt deputați USR au rămas peste noapte în sala de plen, într-un proces tip "occupy".

Seara a avut loc un incident important — unul sau mai multe grupuri de instigatori au aruncat cu obiecte contondente în jandarmi, au folosit și petarde iar ulterior s-au găsit și cocktail-uri Molotov. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene. Au fost răniți doi jandarmi și patru civili agresori, din rândul acestor fiind arestați peste 70. Inițial s-a spus că e vorba de membrii galeriilor bucureștene (Dinamo și Rapid) ulterior a fost dezmințită știrea, iar jandarmeria nu a confirmat nimic în legătură cu acest caz. Presa a vehiculat nume importante din politică care s-ar afla în spatele acestui incident, dar totul rămâne o necunoscută.

O apreciere juridică a conflictului

Pe 2 februarie Liviu Dragnea a convocat Consiliul Executiv Național al PSD — având câteva teme importante — atitudinea față de Ordonanță vizavi de protestele străzii, susținerea guvernului, dar și posibilitatea organizării unor mitinguri de către PSD, la solicitarea mai multor lideri marcanți ai partidului.

Adrian Năstase - Sputnik Moldova
Năstase: scopul nu a fost „abrogarea" OUG-ului", ci „abrogarea" guvernului

La finalul ședinței, Liviu Dragnea a anunțat continuarea procedurii prin Ordonanță, susținerea Guvernului și respingerea ideii organizării de contramanifestații — în schimb se va proceda la strângerea de semnături.

În acest timp, președintele Klaus Iohannis a atacat OUG la Curtea Constituțională, sesizând CCR pe tema unui conflict juridic de natură constituțională între puterea judecătorească și cea executivă.

Președintele Iohannis anunță că singura cale de oprire a manifestațiilor este "abrogarea Ordonanței".

Tot mai multă lume în stradă

Un nou conflict între instituțiile statului, de data aceasta pe tema incidentului cin Piața Victoriei. SRI a afirmat că a adus la cunoștința Ministerului de Interne despre existența unor elemente turbulente care se pregătesc să intervină în Piața Victoriei, MAI a negat; Liviu Dragnea i-a felicitat pe jandarmi pentru felul în are au intervenit, în timp ce președintele Iohannis i-a acuzat că nu au intervenit bine, a acuzat și MAI, ba chiar a sugerat o complicitate.

Proteste la Bucuresti - Sputnik Moldova
Ordonanţa a căzut, urmează să cadă şi capete

O intoxicare a opiniei publice realizată printr-o agenție de presă din UE anunță intenția guvernului de a desființa DNA Și DIICOT (crima organizată). Președintele Iohannis lansează sloganul "Jos mâinile de pe DNA". Liviu Dragnea dezvăluie că a fost chemat de ambasadorul SUA și i-a explicat timp de două ore cum stă situația.

În București și în țară au continuat protestele mari, peste 200.000 de oameni participând la manifestații. Față de incidentele neplăcute din ziua precedentă, manifestanții din București au împărțit jandarmilor flori și le-au adresat mulțumiri pentru felul în care i-au protejat în seara precedentă.

Biserica manifestă îngrijorare, iar ambasadorii sunt acuzați de toate păcatele

3 februarie — A patra zi de proteste masive, unele surse vehiculează numărul record de 330.000 manifestanți în toată țara, din care circa 150.000 în București.

Multinaționalele sunt acuzate că scot oamenii în stradă. Liderii PSD denunță amenințările cu moartea pe care le-au primit ei și familiile lor. Biserica manifestă îngrijorare pentru situația creată. Ministrul de Externe acuză ambasadorii străini că nu se informează pe "căi ortodoxe".

Agenția Sputnik realizează un sondaj on line — din care rezultă o susținere importantă pentru guvern și o menținere a opțiunilor electorale de la alegerile din noiembrie. ((https://ro.sputnik.md/politics/20170203/11090645/guvern-sondaj-analiza-cifre-cuprinzatoare.html)

Klaus Iohannis la protestele din Piața Universităţii - Sputnik Moldova
Iohannis: guvernul a greşit flagrant şi este responsabil să rezolve criza

4 februarie — Este a cincea zi de proteste a început cu un "marș al copiilor" — la orele amiezii, 2000 de familii cu copii au venit în Piața Victoriei. Copiii au desenat pe asfalt și s-au jucat. Seara, circa 40.000 de oameni au format un lanț uman în jurul Parlamentului. Apoi au spre Piața Victoriei, s-au strâns peste 150.000 de persoane. În celelalte orașe au manifestat peste 170.000, conform unor surse.

Guvernul a decis abrogarea OUG, coaliția propune o procedură parlamentară. Pe surse, se vorbește de demisia ministrului Justiției — cerută și de stradă. Președintele Senatului aduce acuzații președintelui Iohannis, acuză implicarea forțelor oculte și afirmă că Brexit a fost "un act de curaj", fiindcă britanicii "și-au dat seama că nu își mai conduc țara". Iohannis spune că Guvernul a făcut un pas spre remedierea situației, dar nu cere oamenilor să renunțe la manifestații. Manifestanții, în majoritate, cer demisia guvernului.

5 februarie —. Guvernul a adoptat ordonanța de abrogare a OUG.

Владимир Новосадюк - Sputnik Moldova
La ce poate duce căutarea de dușmani

Ziua a șase marchează un record — după unele surse, în întreaga țară ar fi ieșit peste 600.000 de manifestanți, din care peste 200.000 la București. La ora 21.00, protestatarii de la Guvern și din marile orașe au luminat cu telefoanele mobile. La Timișoara, 40.000 de manifestanți au adoptat o "proclamație" care interzice persoanele urmărite penal să ocupe funcții publice.

Un sondaj Sputnik relevă o susținere masivă pentru realizarea unui mare miting al PSD pentru susținerea Guvernului. (……) link???

La Cotroceni are loc un miting al susținătorilor Guvernului, participă circa 3000 de persoane, majoritatea de vârsta a treia. Manifestanții cer demisia lui Iohannis, îl acuză de destabilizare țării și anunță că nu vor pleca de acolo până când nu vor pleca și cei din Piața Victoriei. Liviu Dragnea declară că PSD nu are legătură cu acest miting.

Fluxul de știri
0